Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ! Έτσι λειτουργούν οι Πράκτορες! Χαμός στο Δικαστήριο…

Η Βρετανική μυστική υπηρεσία MI5 παρέχει στους πληροφοριοδότες της νομική κάλυψη για να συμμετέχουν σε εγκλήματα που μπορεί να εκτείνονται σε δολοφονίες, βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις, έγινε γνωστό στην ακρόαση ενός δικαστηρίου, μεταδίδει η The Guardian.Η πολιτική, που υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, πιθανόν να έχει επιτρέψει στην Υπηρεσία Ασφαλείας να αποκρύψει παράνομες δραστηριότητες ευρείας εμβέλειας, δήλωσε την Πέμπτη στο δικαστήριο διερευνητικών δυνάμεων (IPT) ο Ben Jaffey, ο οποίος εκπροσωπεί μια συμμαχία ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πολιτική ήταν τόσο μυστική ώστε ακόμη και η δικαστική εποπτεία της πρακτικής, η οποία εισήχθη το 2012, δεν αναγνωρίστηκε αρχικά. Ο Sir Mark Waller, ένας συνταξιούχος δικαστής που διορίστηκε για να επιβλέπει την πολιτική, πήρε εντολή από τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να μην σχολιάσει τη νομιμότητά της.

Το κτίριο της ΜΙ5 στο Λονδίνο, Αγγλία.

 

Γνωστή στις υπηρεσίες πληροφοριών ως “η τρίτη κατεύθυνση”, μια επιστολή της 27ης Νοεμβρίου 2012 από τον Κάμερον προς τον Waller δήλωνε ότι “η εποπτεία του δεν θα παρείχε έγκριση της νομιμότητας της πολιτικής”.

Ο Κάμερον συνέχισε: “Δεν θα σας ζητηθεί να παράσχετε άποψη σχετικά με το αν θα πρέπει να παραπεμφθεί κάποια συγκεκριμένη υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές, και η επίβλεψή σας δεν θα σχετίζεται με τυχόν μελλοντική εξέταση που δόθηκε από τις εισαγγελικές αρχές στις εξουσιοδοτήσεις.”

Ο Waller ήταν τότε ο επίτροπος των υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με την ανεξάρτητη δικαστική εποπτεία της συμπεριφοράς των MI5, MI6 και GCHQ.

Η επιστολή του Κάμερον εξήγησε ότι για την προστασία της εθνικής ασφάλειας οι χειριστές πρακτόρων της MI5 επιτρέπουν στους πληροφοριοδότες να συμμετέχουν σε «εγκληματικές πράξεις, υπό συνθήκες όπου η συμμετοχή είναι αναγκαία και αναλογική για την παροχή ή διατήρηση πρόσβασης σε πληροφορίες» που θα διακόψουν σοβαρότερα εγκλήματα ή απειλές ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι είχε εξετάσει εάν η επιστολή του πρέπει να δημοσιευθεί για λόγους διαφάνειας, αλλά «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να γίνει με βάση το γεγονός ότι αυτό θα ήταν επιζήμιο για την εθνική ασφάλεια και αντίθετο προς το δημόσιο συμφέρον».

Ορισμένες λεπτομέρειες της πολιτικής δημοσιεύθηκαν επίσης την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Ένα πολύ επεξεργασμένο αντίγραφο ενός εγγράφου τριών σελίδων της ΜΙ5, με τίτλο ”Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση πρακτόρων που συμμετέχουν σε εγκληματικότητα (επίσημη καθοδήγηση)”, δημοσιοποιήθηκε.

Από το έγγραφο προκύπτει ότι η ΜΙ5 επιδίωξε να παράσχει στους πράκτορες της ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία να διαπράττουν ποινικά αδικήματα από αυτήν που συνήθως προσφέρεται στους αστυνομικούς. “Η υπηρεσία έχει καθιερώσει τη δική της διαδικασία για να επιτρέψει τη χρήση πρακτόρων που συμμετέχουν στο έγκλημα”, δηλώνει.

Αναφέρει ότι οποιαδήποτε εξουσιοδότηση για διάπραξη εγκλημάτων “δεν έχει νομική ισχύ και δεν παρέχει σε κανένα πράκτορα ή σε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης οποιαδήποτε ασυλία από τη δίωξη. Αντίθετα, η εξουσιοδότηση θα είναι η εξήγηση της υπηρεσίας και η αιτιολόγηση των αποφάσεών της” σε περίπτωση που η αστυνομία ερευνήσει.

Η υπόθεση IPT, η οποία είναι δυνητικά ενοχλητική για την κυβέρνηση, έχει ασκηθεί από την Privacy International, reprieve, την Επιτροπή για τη Διοίκηση της Δικαιοσύνης και το κέντρο Pat Finucane.

Η πολιτική της MI5 είναι παράνομη αν παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η απαγόρευση της χρήσης βασανιστηρίων, δήλωσε ο Jaffey στο δικαστήριο.

Η πολιτική φαίνεται να είναι το ισοδύναμο των εξουσιών της MI6 που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Intelligence Services Act 1994. Το τμήμα 7 του νομοσχεδίου είναι μερικές φορές γνωστό ως «ρήτρα Τζέιμς Μποντ», διότι παρέχει νομική αμνηστία στους κατασκόπους να πράττουν στο εξωτερικό αυτά που διαφορετικά θα ήταν εγκλήματα.

Ο Sir James Eadie που εκπροσωπεί τις υπηρεσίες πληροφοριών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στο IPT ότι οι λεπτομέρειες της συμπεριφοράς της MI5 έπρεπε να κρατηθούν μυστικές και δεν μπορούσαν να ακουστούν σε ανοικτό δικαστήριο. Είπε ότι ο ισχυρισμός πρέπει να περιορίζεται στη διερεύνηση ενός “λογικού χρονικού διαστήματος”, το πολύ έξι χρόνια.

Για ένα μέρος της ημέρας το IPT έκανε κλειστή συνεδρίαση από την οποία αποκλείονταν ο Τύπος, το κοινό και οι δικηγόροι για τους ενάγοντες.

Η Maya Foa, διευθύντρια της Reprieve, δήλωσε: “Θέλουμε να μάθουμε αν είναι κυβερνητική πολιτική να αφήνουμε τους πράκτορες της MI5 να ξεφεύγουν με σοβαρά εγκλήματα όπως βασανιστήρια και δολοφονίες.

Ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών μας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση αυτής της χώρας σε ασφάλεια, δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται στους πράκτορες να παραβιάζουν το νόμο χωρίς όρια. Εάν είναι πράγματι η θέση της κυβέρνησης, πρέπει να ενημερώσει τους βουλευτές και το κοινό και να ανοίξει την πολιτική σε νομικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο”.

 

ΠΗΓΗ offtherecord

Shares