Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έτσι μας ΚΛΕΒΟΥΝ οι τράπεζες…

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τη διοργανωτική δημοσιογραφική οργάνωση Corrective, τη γαλλική εφημερίδα Le Monde και τον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD, αποκάλυψε ένα τραπεζικό σύστημα που κλέβει δισεκατομμύρια από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ οι φορολογούμενοι πληρώνουν το λογαριασμό.Σύμφωνα με την έκθεση, οι τράπεζες έχουν κλέψει περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ από τα εθνικά κρατικά ταμεία έντεκα χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, της Νορβηγίας και της Ελβετίας. Αυτή η αξία είναι πολύ υψηλότερη από ότι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, καθώς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πίστευε αρχικά κάπου μεταξύ € 5,3 δισ. και € 30 δισ.

Το σχήμα cum-ex περιλαμβάνει μια διαδικασία γνωστή ως αποκοπή μερισμάτων, με την οποία οι απατεώνες αγοράζουν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα προτού δηλωθούν τα μερίσματα (cum-dividend) και στη συνέχεια πωληθούν (ex-dividend), επιτρέποντας στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να πολλαπλασιάζονται επιστροφές φόρων που καταβάλλονται μόνο μία φορά σε πληρωμές μερισμάτων.  Ο λογαριασμός κατανέμεται στη συνέχεια μεταξύ των μετόχων, με τα κρατικά θησαυροφυλάκια να πληρώνουν.

Καθώς οι μετοχές αγοράζονται και πωλούνται αρκετές φορές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οι αρχές δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τους ενόχους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στις αρχές του 2018 ότι έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει τη φορολογική απάτη και λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση των “ύποπτων” εταιρειών και των ατόμων υψηλής καθαρότητας που αποφεύγουν να καταβάλουν το μερίδιό τους, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Η Επιτροπή υπολογίζει ότι 50 δισεκατομμύρια ευρώ, 70 δισεκατομμύρια ευρώ, χάνονται κάθε χρόνο για τη φορολογική κατάχρηση και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει λύση.
(μετάφραση από voiceofeurope.com)

Shares