Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Απίστευτα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κύμα σηκώθηκε στον Ειρηνικό! Έφτασε σε ύψος 8όροφου κτηρίου…


“Τρελάθηκε” o σημαντήρας συλλογής δεδομένων στον Νότιο Ειρηνικό. Στις 9 Μαΐου κατέγραψε κύμα όσο οκτώ όροφοι ή δέκα λεωφορεία, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, όργανο μέτρησης, τροφοδοτούμενο από ηλιακή ενέργεια, “έπιασε” κύμα ύψους 23,8 μέτρων. Πρόκειται για το υψηλότερο καταγεγραμμένο κύμα σε ολόκληρο το Νότιο Ημισφαίριο. Ο σημαντήρας τοποθετήθηκε στο νοτιότερο άκρο της Νέας Ζηλανδίας, κοντά στο νησί Κάμπελ, μόλις τον Μάρτιο του 2018.

Επειδή καταγράφει μόνο 160 λεπτά το 24ωρο, δεν αποκλείεται να υπήρξαν ακόμη μεγαλύτερα κύματα, ενδεχομένως και πάνω από 25 μέτρα.

Και αυτό επειδή ο Νότιος Ειρηνικός Ωκεανός συνταράσσεται από σφοδρές καταιγίδες και κύματα-βουνά. Το προηγούμενο ρεκόρ κύματος στο Νότιο Ημισφαίριο ήταν 19,3 μέτρα (63,6 πόδια), στην ίδια, επίσης, ωκεάνια περιοχή. Τα καταγεγραμμένα στοιχεία είναι σημαντικά για τους ερευνητές, καθώς λόγω του αφιλόξενου περιβάλλοντός του, ο Νότιος Ειρηνικός αποτελεί τη λιγότερο μελετημένη ωκεάνια λεκάνη στον πλανήτη.

«Η πρόσφατη ανακάλυψη θα προσθέσει πολλά στην κατανόηση της φυσικής των κυμάτων υπό ακραίες συνθήκες» σχολίασε ο ωκεανογράφος Τομ Ντουράντ, της MetOcean Solutions της Νέας Ζηλανδίας.

Μπροστά στο Νότιο Ημισφαίριο ο βορράς κυριολεκτικά “ωχριά”. Το πιο υψηλό επιβεβαιωμένο κύμα ήταν μόλις 18,9 μέτρα και έχει σημειωθεί στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό το 2013.
newsit.gr

Shares