Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΑΝΟΙΓΕΙ (μερικώς) η Παναγιά Σουμελά στον Πόντο! Αποκτάει και τελεφερίκ…


Έως το τέλος του χρόνου θα επιτραπεί η πρόσβαση σε μέρος της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα. Το εμβληματικό μοναστήρι, που μετρά 17 αιώνες ζωής, είναι κλειστό από το 2015, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης.
Το ενδιαφέρον των τουριστών παραμένει μεγάλο, και παρόλο που το μνημείο είναι κλειστό εδώ και τρία χρόνια συνεχίζουν να συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες, έστω για να το δουν από μακριά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου, τους πρώτους οκτώ μήνες της φετινής χρονιάς 300.000 τουρίστες επισκέφτηκαν το μοναστήρι και ως το τέλος του 2018 εκτιμάται ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα φτάσει τους 500.000. Εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα επιτραπεί μερικώς η πρόσβαση. Μια 3D παρουσίαση θα τους ενημερώνει για το μοναστικό συγκρότημα, ενώ σε πρώτη φάση επισκέψιμη θα γίνει και πάλι το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Η περιοχή λόγω του μοναστηριού και του τεράστιου τουριστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, γι’ αυτό το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθεί τελεφερίκ, για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση. Αυτό σε συνδυασμό με το μονοπάτι που «στρώθηκε» με ξύλο και τα ξύλινα σκαλοπάτια που μπήκαν στα δύσκολα σημεία.

Για την πορεία των έργων αναστήλωσης ο Αλί Αϊβάζογλου διευκρίνισε στο πρακτορείο Anadolu: «Έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη φάση των εργασιών και όλοι νομίζουν ότι έχει υπάρχει πρόσβαση σε όλο το μοναστήρι. Η κατάσταση είναι διαφορετική. Καθαρίσαμε τους επικίνδυνους βράχους, αλλά η αναστήλωση συνεχίζεται».

Για τη σημασία που έχει η αναστήλωση και η ανάδειξη της Παναγίας Σουμελά για το νομό Τραπεζούντας σημείωσε: «Στόχος μας είναι να προβάλλουμε το μοναστήρι στους τουρίστες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και να αυξήσουμε το μερίδιο τουρισμού κυρίως με ξένους επισκέπτες. Γι’ αυτό η Παναγία Σουμελά έχει πολιτιστική αξία για εμάς».
pontos-news.gr

Shares