Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αναδρομικά Συντάξεων: Δείτε πώς μπορείτε να πάρετε πίσω χρήματα…

Σημαντικές εξελίξεις στην επιστροφή αναδρομικών ποσών σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων δρομολογούν οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στα τέλη Δεκεμβρίου θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των 280.000 στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών πυροσβεστών, γιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών και δικαστικών τα αναδρομικά που δικαιούνται βάσει των αποφάσεων που εξέδωσε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή και στο σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα καθορίζονται οι διαδικασίες για την απόδοση των αναδρομικών στους δικαιούχους.

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, το ύψος των αναδρομικών υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό που θα καταβληθεί μετά τις κρατήσεις δεν θα ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ και θα καταγραφεί στις δαπάνες του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστικές οργανώσεις εκτιμούν τα ποσά που θα εισπράξουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων θα φθάσουν κατά περίπτωση ακόμη και τις 20.000 ευρώ.

Τα αναδρομικά ποσά ανά επάγγελμα

Όπως ορίζεται στο σχέδιο νόμου, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καταβάλλονται οι αποδοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που ελάμβαναν την 31η Ιουλίου 2012 με βάση τις τότες ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι κατεβλήθησαν σύμφωνα με τον νόμο 4307/2014.

Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στους ιατρούς του ΕΣΥ, ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, επικουρικούς ιατρούς και ειδικευόμενους ιατρούς καταβάλλονται πλην της αποζημίωσης εφημεριών, οι αποδοχές οι οποίες αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που ελάμβαναν την 31η Ιουλίου 2012 με βάση τις τότε ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012.

Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ και ΕΕΠ) των πανεπιστημίων καταβάλλονται οι αποδοχές που ελάμβαναν την 31η Ιουλίου 2017, με βάση τις τότε ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012.

Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται σε όσες κατηγορίες προσωπικού, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως 31.12.2016, συνδέονταν μισθολογικά με τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων.

Τέλος, για τους δικαστικούς λειτουργούς προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα καθοριστούν ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής του υπολοίπου της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014 (ν. 4270/2014).

Η ρύθμιση θα αφορά τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όλων των βαθμίδων και όσων εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Αναδρομικά προβλέπονται και για τους συνταξιούχους των συγκεκριμένων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων.
Πηγή: tilegrafima.gr

Shares