Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Αναβρασμός στα ΣΚΟΠΙΑ! KΡΙΣΙΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ…

Πυρετώδεις παρασκγηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στα Σκόπια: Η κρίσιμη συζήτηση που θα οδηγούσε στην πρώτη ψηφοφορία επί της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.Οι πληροφορίες που έρχονται από τα Σκόπια λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα λένε ότι οι 80 ψήφοι έχουν εξασφαλισθεί και είναι πλέον ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή. Οι πληροφορίες των τελευταίων λεπτών αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καθώς δύο από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν θετικά θέτουν ακόμη προσκόμματα, τα οποία όμως, αναμένεται ότι θα ξεπερασθούν.

Η συζήτηση αρχικά είχε προσδιορισθεί να ξεκινήσει στη μία ώρα Ελλάδας, ακολούθως επανορίσθηκε για τις 4 και δεν έχει ξεκινήσει αφού όπως εκτιμάται ο Ζόραν Ζάεφ δεν θέλει να μπει στη διαδικασία αν δεν θα έχει προηγουμένως εξασφαλίσει τους αναγκαίους, 80 ψήφους.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις και από την αμερικανική πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες νωρίτερα σήμερα το πρωί ο αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια πήγε στα γραφεία του VMRO και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και κανενός είδους «αντίποινα» για τους βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά. Είχε προηγηθεί ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις διεμήνυσε ότι πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. «Αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία» τόνισε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν τη χώρα τους», πρόσθεσε. μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.

Τις πληροφορίες ότι ο Ζάεφ είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 των βουλευτών μετέδωσαν νωρίτερα ΜΜΕ των Σκοπίων, που επικαλούνταν ανεπίσημες κοινοβουλευτικές πηγές.

Τι ακολουθεί μετά την πρώτη ψηφοφορία
Εάν οι πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων επιβεβαιωθούν και ο Ζάεφ καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3, ακολουθούν άλλες δύο ψηφοφορίες εντός των επόμενων 20 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

protothema.gr

Shares