Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ανάλυση “ΣΕΙΣΜΟΣ”: Τελικά πόσο σταθερή είναι η ΣΥΜΜΑΧΙΑ Κίνας-Ρωσίας; Οι ανησυχίες του Πούτιν…

Ένα άρθρο-φωτιά δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες η ιστοσελίδα National Interest σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας, για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών.Μπορεί αυτή την περίοδο η σινο-ρωσική συμμαχία στην Άπω Ανατολή να είναι δυναμική, κυρίως λόγο του κοινού στόχου των δύο χωρών, ο οποίος είναι η αμφισβήτηση της μονοκρατορίας των ΗΠΑ, όμως τελικά πόσο μόνιμη μπορεί να είναι μια τέτοια συνεργασία;

Το National Interest υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια λυκοσυμμαχία η οποία αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρόκειται να δεχτεί να έχει σχέσεις “κατωτέρου εταίρου” με το Πεκίνο.

Για το λόγο αυτό, οι πρόσφατες ρωσικές ασκήσεις πολέμου “Vostok 2018” μπορούν να ερμηνευθούν και ως ένας τρόπος για τη Ρωσία να επιβεβαιώσει εκ νέου στον κόσμο τη στρατιωτική της δύναμη και να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Κίνα.

Η Κίνα επιχειρεί με το δρόμο του μεταξιού να ελέγξει το εμπόριο ολόκληρου του πλανήτη και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει καθόλου στη Μόσχα. Αντίθετα με την πεποίθηση ότι αυτή η άσκηση σηματοδότησε ένα νέο στάδιο στη σινο-ρωσική στρατιωτική συνεργασία, οι στρατιωτικές ασκήσεις θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως προσπάθεια της Ρωσίας για εισβολή της Κίνας στην Άπω Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Θα μπορούσε να ισχύει το σενάριο αυτό ή μήπως το National Interest παράγει ως αμερικανικό σάιτ, κυβερνητική προπαγάνδα; Ως ένα σημείο το δεύτερο αφού επιχειρείται να μειωθεί η μεγάλη σημασία των ασκήσεων “Vostok 2018”.

Όμως η αλήθεια είναι ότι η ανάπτυξη της Κίνας είναι τεράστια, πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι θα ήθελε η Ρωσία. Και ο κίνδυνος μιας παντοδύναμης Κίνας, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να είναι χειρότερος για τη Μόσχα κι από ένα δυνατό ΝΑΤΟ…

Shares