Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΑΜΗΧΑΝΙΑ μεταξύ Πάπα και Μακρόν! Το “κρύο” αστείο του Γάλλου που άφησε ασχολίαστο ο Φραγκίσκος… (ΒΙΝΤΕΟ)

Με ευγενική και ελαφρώς αμήχανη σιωπή αντιμετώπισε ο πάπας Φραγκίσκος το “αστείο” του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε τους Βρετόνους “μαφία” της Γαλλίας.Ο Μακρόν αστειεύτηκε μ’ αυτόν τον τρόπο όταν σύστησε στον ποντίφικα τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος κατάγεται από τη Βρετάνη. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είχε αγκαλιάσει έναν διερμηνέα του Βατικανού με τον οποίο ήταν συμμαθητές και φίλοι.

“Είναι Βρετονός. Οι Βρετόνοι βρίσκονται παντού. Οι Βρετόνοι είναι η μαφία της Γαλλίας” είπε χαριτολογώντας ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πάπας Φραγκίσκος, που τα τελευταία πέντε χρόνια καταγγέλλει διαρκώς την ιταλική μαφία και το οργανωμένο έγκλημα, δεν απάντησε.

Η εφημερίδα Ouest-France της Βρετάνης, χαρακτήρισε “κακό” το υποτιθέμενο αστείο.

Οι Βρετόνοι δεν φημίζονται για το οργανωμένο έγκλημα, αλλά είναι γνωστοί για τα στενούς δεσμούς που διατηρούν μεταξύ τους και τα δίκτυά τους, στην πολιτική, τις επιχειρήσεις ή ακόμη και τους εκκλησιαστικούς κύκλους, με αποτέλεσμα να ασκούν μεγάλη επιρροή στο Παρίσι. Γνωστοί Βρετόνοι είναι ο πολυεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ, ο ιδιοκτήτης της Gucci Φρανσουά Πινό και η δυναστεία του λιανικού εμπορίου Λεκλέρκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί, ανεπιτυχώς, να κάνει χιούμορ. Πέρσι, σε μια περιοδεία του στην Αφρική, επικρίθηκε όταν είπε σε μια ομάδα φοιτητών ότι ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Ροκ Μαρκ Καμπορέ έφυγε από την αίθουσα για να πάει να φτιάξει το κλιματιστικό.

Shares