Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Αθλητική Υποκρισία…

Αθλητική Υποκρισία
Κώστα Δημ Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

Η απρεπής, υβριστική συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού στον αγώνα με την ΑΕΚ αντιμετωπίστηκε με τον συνήθη οπαδικό τρόπο. Τόσο από τους “φιλάθλους” όσο και από τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ: Υποκριτικά και μεροληπτικά . Προσπάθεια δικαιολόγησης από την πλευρά των φίλων του Ολυμπιακού, κατακραυγή από εκείνους της ΑΕΚ, οι οποίοι ζήτησαν την τιμωρία του.Επιστρατεύτηκαν, ως ελαφρυντικά, ανάλογα – η και χειρότερα – προηγούμενα περιστατικά, όπου είχαν οι ύβρεις συνοδευτεί και με ακατανόμαστες … χειρονομίες ή χειροδικίες.

Θα μου παρατηρήσετε πως τα παραπάνω … συμβαίνουν, οπότε ποιός ο λόγος να ασχοληθείς. Δίκιο έχετε. Δεν σκοπεύω να πάρω το μέρος του ενός ή του άλλου. Με ενοχλεί και με ανησυχεί η υποκρισία της κοινωνίας μας, η οποία δήθεν αγανάκτησε.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αν θέλουμε την βελτίωση των κακώς κειμένων (σε όλους τους τομείς) θα πρέπει να απαλλαγούμε από την υποκριτική μας αθλιότητα (Σ.Σ Περί ταυτότητας πρόκειται).

Είμαι ποδοσφαιρόφιλος. Έχω όμως αρκετά χρόνια να πατήσω σε γήπεδο. Μου το στέρησαν ακατανόμαστοι παράγοντες, διαιτητές, ποδοσφαιριστές, δικαστές, αστυνομικοί και βέβαια οι διάφοροι οργανωμένοι που “υπεραγαπούν” τις ομάδες τους. Οι τελευταίοι μετατρέπουν σε κόλαση πολλά παιχνίδια. Πως να αντέξεις τα -καταστροφικά για την υγεία – αέρια των καπνογόνων, κροτίδες, κρότου λάμψεις; Πως θα γλυτώσεις από τα πάσης φύσεως επικίνδυνα εκτοξευόμενα αντικείμενα;
Πως θα προστατεύσουν οι γονείς τα παιδιά τους;

Πως θα δικαιολογηθεί η προσέλευση κάποιου που ενώ πληρώνει για να απολαύσει έναν αγώνα, βρίσκεται σε πεδίο μάχης;

Με ποιό δικαίωμα ένας ποδοσφαιριστής /αθλητής ξεσπάει και βρίζει ή χειρονομεί ή χειροδικεί; Επομένως θα πρέπει να τιμωρείται.

Εξυπακούεται ότι η εφαρμογή /τιμωρία των κανονισμών θα πρέπει να τηρείται αυστηρά για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις.
Έρχομαι τώρα σε κάτι εξίσου απαράδεκτο που … “περιέργως” διαχρονικά δεν μας απασχολεί ως φιλάθλους, κοινωνία, πολιτεία.

Στον ιδιότυπο ρατσισμό, τις ανθρώπινες αντιδράσεις, τα δικαιώματα, τις διακρίσεις ανάμεσα στο κοινό και τους παίκτες. Υπάρχει (υποκριτική πάντα) σύγχυση. Οι παίκτες δεν έχουν. Οι φίλαθλοι μόνον (!).
Έχει εμπεδωθεί η αντίληψη πως ο πελάτης έχει πάντα -και παντού;- δίκιο. Επειδή πλήρωσε, δικαιούται να προκαλεί, να σύρει, να αποπατεί, να μουντζώνει και να βρίζει όσο θέλει. Όχι μόνον επιλεκτικά τους αντίπαλους παίκτες, αλλά και τις … οικογένειες τους. Κατάντια !!!

Πέραν από την αισχρότητα του υβρεολογίου και την αντιαισθητική εικόνα, υπάρχουν και δύο ακόμη παράμετροι:
– Η αντιπαιδαγωγική εικόνα για τα παιδιά και τους νέους.
– Ο αναπόφευκτος εκνευρισμός του παίκτη που προπηλακίζεται , ο ίδιος και η μητέρα ή και το σόι του. Δεν δικαιολογώ την αντίδραση του. Καλώ όμως τον καθένα μας να έρθει στην θέση του.

Διαφωνώ με το γνωστό: Μα, γήπεδο είναι. Δεν είναι Εκκλησία (Σ.Σ Κάποτε προσέθεταν και το Κοινοβούλιο, αλλά τα τελευταία χρόνια – λόγω Κυνοβουλευτικής συμπεριφοράς – δεν το αναφέρουν). Πρέπει να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται παραδειγματικά και οι παρεκτρεπόμενοι θεατές !
(Σ.Σ Ο παίκτης καλώς τιμωρήθηκε. Έπραξε άριστα επειδή ζήτησε συγνώμη).

ΥΓ Ίσως να έχουμε περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης αν -όλοι μας – προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από την υποκρισία και το οπαδιλίκι.

Shares