Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΑΕΚ – Ολυμπιακός: Ο Φορτούνης την γκολάρα, ο Μπακασέτας τον τελευταίο λόγο….

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στο ντέρμπι, αλλά δεν κατάφερε να βρει μεγάλη ευκαιρία ή προβάδισμα στο σκορ. Ο χρόνος ήταν σύμμαχος του Ολυμπιακού, που ήταν πιο φρέσκος από την Ένωση και βρήκε στο πρόσωπο του Φορτούνη τον παίκτη που θα έκανε τη διαφορά.Ο αρχηγός του Ολυμπιακού το πήρε πάνω του. Η παγκόσμιακλάσης εκτέλεση στο 58′ έδωσε στον Ολυμπιακό το προβάδισμα και το δικαίωμα να κάνει νίκη σε ντέρμπι μετά από καιρό. Όμως, οι ερυθρόλευκοι δεν “τελείωσαν” το ματς, έπαιξαν με τη φωτιά και η ψυχωμένη ΑΕΚ δικαιώθηκε με γκολ του Μπακασέτα, που ισοφάρισε στο 90′.

Αυτά είναι τα έξι πράγματα που μάθαμε από το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ:

1. Ο ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ο Ολυμπιακός τα είχε όλα μαζί του στο τέλος του αγώνα. Είχε δυνάμεις, είχε λύσεις, είχε το προβάδισμα από την γκολάρα του Φορτούνη, την ώρα που η Ένωση “αγκομαχούσε”. Όμως, οι ερυθρόλευκοι περίμεναν παθητικά να τελειώσει το παιχνίδι: δεν κράτησαν την μπάλα, δεν “τελείωσαν” την ΑΕΚ στην κόντρα, δεν είχαν τον έλεγχο.

Στο 88′ ο Λαμπρόπουλος “προειδοποίησε” τον Ολυμπιακό, αλλά η κεφαλιά του στο δεύτερο δοκάρι μετά από φάουλ του Μπακασέτα έφυγε έξω. Δεν συνέβη το ίδιο δύο λεπτά αργότερα. Ο Μπακασέτας άνοιξε προς τα δεξιά και πήρε θέση στην περιοχή. Ο Γκάλο σέντραρε, η μπάλα κόντραρε και ο Μπακασέτας με ένα ψυχωμένο άλμα νίκησε τον Γκιλιέρμε στον αέρα και ισοφάρισε σε 1-1.

2. Ο ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΔΙΠΛΟ

Το γκολ του Μπακασέτα δεν ήταν η τελευταία συγκίνηση του αγώνα. Στις καθυστερήσεις η ΑΕΚ είχε στημένη φάση και πίστεψε σε μια ολική ανατροπή σαν τις δύο περσινές

Όμως, ο Ολυμπιακός έφυγε στην κόντρα, ο Ποντένσε έδωσε στον Γκερέρο κι αυτός έδωσε στα δεξιά στον ανενόχλητο Φετφατζίδη, που είχε την ευκαιρία να σκοράρει, αλλά την πέταξε στα πουλιά, με ένα σουτ που έφυγε απελπιστικά άουτ.

3. Η ΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥΝΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Σε έναν αγώνα με ένταση, πίεση και αρκετά φάουλ, το μόνο που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός ήταν να βρει τον Φορτούνη στην πλάτη των μέσων της ΑΕΚ και εκεί ο αρχηγός του έκανε τη διαφορά. Στο 58′ ο Φορτούνης βγήκε στην πλάτη των Σιμόες-Γαλανόπουλου, άνοιξε στον Ποντένσε δεξιά και ο Πορτογάλος του την επέστρεψε εκτός περιοχής.

Ο Φορτούνης σούταρε με τη μία, με εκτέλεση πολύ μεγάλης κλάσης και έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Μπάρκα για να δώσει το προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Στον ίδιο χώρο ο Φορτούνης είχε προειδοποιήσει την ΑΕΚ και στο 44′.

Η Ένωση βρέθηκε με κακή ισορροπία, ο Φορτούνης έτρεξε στον χώρο και πέρασε μια εξαιρετική κάθετη στον Χασάν, που πρόλαβε να εκτελέσει πριν το τάκλινγκ του Τσιγκρίνσκι, αλλά είδε την μπάλα να χτυπάει στο δεξί δοκάρι του Μπάρκα.

4. Η ΑΕΚ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Η ΑΕΚ πίεσε και έτρεξε, για να κρατήσει τον Ολυμπιακό μακριά από την περιοχή της. Κλωναρίδης-Λιβάγια “έπεφταν” πάνω σε όποιον απ’τους Καμαρά-Γκιλιέρμε κατέβαινε χαμηλά για να πάρει την μπάλα απ’τους στόπερ, ο Σιμόες αναλάμβανε τον άλλο κεντρικό μέσο του Ολυμπιακού και ο Γαλανόπουλος είχε την ευθύνη του Φορτούνη.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αναγκάστηκε σταδιακά να έρχεται ολοένα και πιο χαμηλά, ενώ Ποντένσε-Χριστοδουλόπουλος έχαναν τις περισσότερες μονομαχίες με τους ακραίους της ΑΕΚ.  Το αποτέλεσμα ήταν ο Ολυμπιακός να μην έχει τελική μέχρι το 44′.

5. Ο ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΒΟΥΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥΤ ΛΙΒΑΓΙΑ-ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ

Η Ένωση μπήκε στον αγώνα με μεγαλύτερη ενέργεια από τον Ολυμπιακό και είχε σαφώς περισσότερες εισόδους στην αντίπαλη περιοχή. Η ομάδα του Ουζουνίδη μετέφερε γρήγορα την μπάλα μετά από κλέψιμο, ενώ είχε και την παραδοσιακή της τάση να εκτελεί από μακριά: ο Μπακασέτας στο 15′ και ο Γκάλο στο 19′ σούταραν από πολύ μακριά με την μπάλα και τις δύο φορές να καταλήγει στην αγκαλιά του Γιαννιώτη.

Η παθητικότητα του Βούκοβιτς δοκίμασε δύο φορές την άμυνα των ερυθρόλευκων. Στο 14′ η Ένωση προσπάθησε να παίξει γρήγορα, ο Λιβάγια εκμεταλλεύτηκε τα πίσω βήματα του Βούκοβιτς, πάτησε περιοχή, αλλά ο Γιαννιώτης έβγαλε στην αριστερή του γωνία το δυνατό σουτ του Κροάτη.

Στο 22′ αδύναμη απομάκρυνση του Βούκοβιτς έδωσε το δικαίωμα στον Μπακασέτα να σουτάρει απ΄το ημικύκλίο της περιοχής, η μπάλα κόντραρε και βρήκε στην εξωτερική πλευρά του αριστεριού δοκαριού του Γιαννιώτη.

Το ημίχρονο τελείωσε με την ΑΕΚ να έχει πολύ περισσότερα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή, αλλά τον Χασάν να έχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

6. ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ Η ΑΕΚ

Πριν καν γίνει η σέντρα, ο Ολυμπιακός είχε θεωρητικό προβάδισμα φρεσκάδας και λύσεων, το οποίο φάνηκε και στο χορτάρι. Το μεγάλο ροτέισον του Μαρτίνς έδωσε το δικαίωμα στους ερυθρόλευκους να ξεκινήσουν με 10 διαφορετικούς παίκτες σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στη Μίλαν, με τον Γκιλιέρμε να είναι ο μοναδικός βασικός και στα δύο παιχνίδια. Την ίδια ώρα η ΑΕΚ δεν είχε τον Μάνταλο και είχε οκτώ παίκτες ίδιους με την ενδεκάδα που υποδέχθηκε την Μπενφίκα την Τετάρτη.

Ο Κλωναρίδης παραπονέθηκε στο ημίχρονο για ενοχλήσεις στη μέση κατά έτσι στο 50′ έδωσε τη θέση του στον Γιακουμάκη. Όσο περνούσε η ώρα γινόταν φανερό πως οι δυνάμεις των παικτών της ΑΕΚ ήταν ολοένα και λιγότερες. Η ΑΕΚ υποχρεώθηκε και σε δεύτερη αναγκαστική αλλαγή, αφού ο Γαλανόπουλος ένιωσε ενοχλήσεις και στο 60′ έδωσε τη θέση του στον Μοράν.

Ο Μαρτίνς επέλεξε να αφήσει την μπάλα στην ΑΕΚ και πέσει πιο χαμηλά στο γήπεδο, αντί να επιλέξει να κρατήσει την μπάλα. Στο 70′ ο Ουζουνίδης έβαλε τον Μπογέ στη θέση του Μπακάκη, για να πάει ο Γκάλο στην άμυνα και να παίεξι η ΑΕΚ με Μπακασέτα -Μπογέ στα άκρα. Πλέον η ΑΕΚ απειλούσε περισσότερο με στημένες φάσεις και ο Ολυμπιακός έδειχνε πως θα βρει χώρους στην κόντρα. Στο 75′ ο Φετφατζίδης που μπήκε στον αγώνα στη θέση του Λάζαρου σέντραρε από αριστερά και ο Μπάρκας απέκρουσε την κεφαλιά του Χασάν.

Ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε παθητικά το τελευταίο διάστημα του αγώνα, ούτε κατοχή είχε, ούτε επιθέσεις στην κόντρα και τιμωρήθηκε από την ισοφάριση του Μπακασέτα.

 

Photo credits: eurokinissi επιμέλεια Θέμης Καίσαρης

sport24

Shares