Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ τον ΤΣΙΠΡΑ!«Έπαιξε πολύ νωρίς το χαρτί της καθαρής εξόδου με όλα τα μέτωπα ανοικτά»…

«Η κυβέρνηση έχει κάνει το μεγάλο λάθος να παίξει το χαρτί της καθαρής εξόδου, πολύ νωρίς, χωρίς να έχει σχέδιο για την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή περίοδο» αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, με τίτλο «ο Τσίπρας παλεύει σε όλα τα μέτωπα, καθώς η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο».

Παράλληλα σημειώνει ότι παρότι ο Α. Τσίπρας επιμένει ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης πριν το Eurogroup του Ιουλίου, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους θα επιτρέψουν μία «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, οι επικριτές δεν είναι τόσο βέβαιοι ότι αυτό θα έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα.

Επισημαίνεται επίσης στο ίδιο άρθρο, ότι οι τριγμοί στην εσωτερική στήριξη θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει των εθνικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά, κάτι που αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει στο οικονομικό μέτωπο, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Μετά από οχτώ χρόνια, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Στο εκτενές άρθρο αναφέρεται ότι καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει από την 8ετή ευρωπαϊκή διάσωση, ο 43χρονος πρωθυπουργός της αντιμετωπίζει προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων. Οι προκλήσεις στο εγχώριο μέτωπο περιλαμβάνουν τις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή, τις πρώτες γενικές εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς και τις έριδες με συμμάχους και αντιπάλους. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, κυριαρχεί η αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία και η περιφερειακή αστάθεια που πηγάζει από τη διαμάχη για την ονομασία της γειτονικής πΓΔΜ.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, η ικανότητα του Τσίπρα να εξέλθει από όλα αυτά, θα μπορούσε να καθορίσει το πόσο σταθερή θα είναι η χώρα και η ευρύτερη περιοχή τα προσεχή χρόνια. Τις εξελίξεις παρακολουθούν με ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Το χειρότερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, την κυβέρνηση αλλά και την Ελλάδα, είναι η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα», λέει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής νομικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Ο περιορισμός της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας και το διακύβευμα είναι μεγάλο», συμπληρώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός συνολικού σχεδίου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εδραιώσει την ηγεμονία του στην περιοχή.

Εντάσεις με Τουρκία

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κλιμακώθηκε τον Μάρτιο με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ενώ «η πιθανότητα μίας ηθελημένης κλιμάκωσης είναι συγκριτικά μικρή», υπάρχει μία αυξανόμενη ανησυχία για ένα «ατύχημα», αναφέρει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Τα ελληνικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία πάντα επιχειρούσαν κοντά, αλλά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει έμπειρους αξιωματικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και η υποχώρηση της επιρροής που ασκούν ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, καθιστά την εξωτερική διαμεσολάβηση λιγότερο βέβαιη σε περίπτωση ενός ατυχήματος.

Ονομασία πΓΔΜ

Η ελληνική στάση επίσης παρεμποδίζει την προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις αναφορικά με την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, συνεχώς προσκρούουν στα εμπόδια που ορθώνει η Αθήνα, καθώς η Ελλάδα επιμένει ότι το όνομα «Μακεδονία», θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από την ίδια.

Όπως τονίζει το Bloomberg, οι χειρισμοί του Έλληνα πρωθυπουργού στα ανοικτά μέτωπα με Τουρκία και πΓΔΜ, έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις στελεχών τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το κόμμα της συγκυβέρνησης. Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επιμένει ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε πρόταση περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

newsit

Shares