Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Άγριο «κράξιμο» σε Μέρκελ! «Να πέταγαν και ντομάτες;»…

Mε ένα αιχμηρό άρθρο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σχολιάζει την απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρήσει από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), παραμένοντας στην καγκελαρία ως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου.«Επιτέλους το κατάλαβε. Δεν πήγαινε άλλο (…) Καιρός ήταν. Τι άλλο να έκαναν πια οι ψηφοφόροι για να το αντιληφθούν εκεί στο Βερολίνο; Τελείωσε. Να πετάξουν τομάτες στην καγκελαρία;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι η «καγκελάριος παρέμεινε στην εξουσία περισσότερο από ό,τι έπρεπε. Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος. Και δείγμα ασυγχώρητης ύβρεως. Στην κρίση – αλλά και πότε δεν υπάρχει κρίση; – η Άγκελα Μέρκελ θεωρούσε τον εαυτό της αναντικατάστατη. Και δεν είναι».

Αναλύοντας την απόφαση της κ. Μέρκελ να παραμείνει στην καγκελαρία, το Spiegel διερωτάται αν υπολογίζει στον οίκτο του διαδόχου της και αναφέρει ότι έπρεπε να αποχωρήσει πριν από τις τελευταίες εκλογές, αήττητη.

«Τώρα θα φύγει ηττημένη. Όπως και όλοι οι άλλοι πριν από αυτήν. Στη δημοκρατία, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αλλά για μια γυναίκα που έδινε πάντα την εικόνα της αυτοδιάθεσης, είναι πικρό», γράφει ο συντάκτης.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει από την πλευρά της ότι αν η Άγκελα Μέρκελ «θεωρούσε ότι μπορούσε να διατηρήσει τον έλεγχο, δεν θα είχε παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Η αναταραχή όμως στο εσωτερικό του CDU ήταν πολύ μεγάλη και έφθασε στο στάδιο του πανικού».

Ήταν όμως η σωστή απόφαση, εκτιμά ο συντάκτης και υπενθυμίζει ότι η καγκελάριος έχει κατ’ επανάληψη μιλήσει για την δυνατότητα του ηγέτη να βρίσκει την κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει.

Shares