Τρίτη , 26 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Όταν οι ΗΠΑ “επιτέθηκαν” σε τουρκικό πολεμικό πλοίο στο Αιγαίο…

Ο γραφικός σύμβουλος του Ερντογάν ,ο Μπουλούτ, απειλεί ότι όποιος τολμήσει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θα βυθιστεί με εντολή Ερντογάν…Ευκαιρία να δούμε αν το εννοεί αφού οι Αμερικανοί στέλνουν πλοία της Exxon στην ΑΟΖ , όπου πλέουν μονάδες του 6ου Αμερικανικού Στόλου…Θα τα …βουλιάξουν οι Τούρκοι;

Έχουν περάσει κάμποσα χρόνια από το Μουαβενέτ και μπορεί ο Μπουλούτ να το ΄χει ξεχάσει. Να του το θυμίσουμε:

Τη 1η Οκτωβρίου 1992, συνέβη ένα απίστευτο δυστύχημα στο Αιγαίο που συντάραξε την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το 1992 ο Ψυχρός Πόλεμος αποτελούσε παρελθόν και το ΝΑΤΟ αναζητούσε νέο ρόλο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το Αιγαίο η καθιερωμένη νατοϊκή άσκηση Display Determination , με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από τέσσερις χώρες της Συμμαχίας (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία).

Το γενικό πρόσταγμα είχε ο ναύαρχος Τζέρεμι Μπόορντα, μετέπειτα αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΝ. )

Οι επιτελείς του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Σαρατόγκα, στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης πραγματοποίησαν εικονική εκτόξευση του πυραυλικού συστήματος Sea Sparrow εναντίον του τουρκικού αντιτορπιλικού Μουαβενέτ.

Τότε έγινε το απίστευτο. Είτε από μηχανικό πρόβλημα, είτε σειρά λαθών και παρανοήσεων στην εκτέλεση της διαταγής, αντί των εικονικών εκτοξεύσεων, βλήθηκαν δύο «ολοζώντανοι» πύραυλοι εδάφους – αέρος που έπληξαν καίρια το Μουαβενέτ στη γέφυρα! Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης καθώς πέντε μέλη του τούρκικου πληρώματος σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν. Το τούρκικο αντιτορπιλικό υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή… Το περιστατικό προκάλεσε ταραχή στη Συμμαχία και την Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν σκιές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας των πληροφοριών για αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους του Ιράκ.

Π. Καρβουνόπουλος
Πηγή: militaire.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares