Τετάρτη , 28 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Όταν η Αρχαία Ελλάδα «ταξιδεύει»! Οι εικόνες που μας κάνουν υπερήφανους…

Όταν η Αρχαία Ελλάδα «ταξιδεύει»! Οι εικόνες που μας κάνουν υπερήφανους…

Είμαστε και θα είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες και έχουμε το πολυτιμότερο πνευματικό αγαθό, την ελληνική γλώσσα, τη «μητέρα» των υπόλοιπων γλωσσών.

Μπορεί οι νεοέλληνες να απαξιώνουν τα αρχαία Ελληνικά, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που αναγνωρίζουν την αξία τους.

Σε πολλές πόλεις του εξωτερικού υπάρχουν επιγραφές που είναι γραμμένες στα αρχαία ελληνικά και μας προκαλούν δέος όταν τις βλέπουμε- έστω και διαδικτυακά:
-Το έμβλημα της 300ης σειράς των »βατραχιών» της Αμερικής (US NAVY SEALS), είναι Ελληνικό :CLASS 300 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

-Στο πανεπιστήμιο του Τέξας υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα αποφθέγματα του Δημόκριτου : «…. Βούλεσθαι μᾶλλον μίαν εὑρεῖν αἰτιολογίαν ἢ τὴν Περσῶν οἱ βασιλεί αν γενέσθαι…», (προτιμούσε να βρει μία ερμηνεία «για ένα φαινόμενο», παρά να γίνει δικό του το βασίλειο της Περσίας).

-Στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, στις όχθες του ποταμού Έλβα, υπάρχει παλαιός πύργος, του έτους 1431, στον οποίο αναγράφεται η φράση: «Άριστον μεν ύδωρ» (Το νερό είναι το καλύτερο αγαθό).

-Η φράση από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο «ο λόγος πλήρης χάριτος και αληθείας», βρίσκεται σε είσοδο του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις.

-“ΤΟΚΑΛΟΚΑΓΑΘΟΝ» στο «Margaret Eaton School of Literature» τουΤορόντο.
-Το σύμβολο του Boston College της Μασσαχουσέτης… «αἰὲν ἀριστεύειν… καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδέγένος πατέρων αἰσχυνέμεν…» (Ιλιάς Ζ’, στ. 208). (Πάντα να αριστεύεις… και να είσαι ανώτερος από τους άλλους, και να μην ντροπιάζεις την γενιά των προγόνων σου…).

-ΔΙΠΛΟΥΝ ΟΡΩΣΙΝ ΟΙ ΜΑΘΟΝΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ «Διπλά βλέπουν αυτοί που γνωρίζουν γράμματα». Στην είσοδο του κτιρίου της γραμματείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

-Στην πρόσοψη του παλαιού Πανεπιστημίου της πόλης Σαλαμάνκα της Ισπανίας αναγράφεται : «Oἱ βασιλεῖς τῇ ἐγκυκλοπαιδείᾳ αὐτὴ τοῖς βασιλεῦσι». (Οι βασιλείς προς το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο προς τους βασιλείς).

-Επιγραφή στην γέφυρα «EisernerSteg» της Φρανκφούρτης, Γερμανία. «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ’ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ». «Ταξιδεύοντας σε ξένες θάλασσες με ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες».

-Πανεπιστήμιο «Yale» στις ΗΠΑ. Φράση από την «Πολιτεία» του Πλάτωνος: «Λαμπάδια ἔχοντες διαδώσουσιν ἀλλήλοις» (Οι φέροντες τις δάδες τις μεταλαμπαδεύουν ο ένας στον άλλον).

-Πανεπιστήμιο της Μάλτας : «Προπύλαιον της τιμής η μάθησις».

-Ιαπωνία! – «Εφιλοσοφούμεν ελληνικώς». Η επιγραφή αυτή, δίκην επιτυμβίου στήλης, βρίσκεται στον τάφο του ιάπωνα καθηγητή και επιτίμου προέδρου της «Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας» «Teruo Suzuki».

-Χιροσίμα, Ιαπωνία! Στο πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, στο κέντρο της πόλης, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων της πυρηνικής επίθεσης, υπάρχει η Καμπάνα της Ειρήνης την οποία οι επισκέπτες μπορούν να κτυπήσουν, σαν έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη. Πάνω στην καμπάνα υπάρχει χαραγμένη η ελληνική επιγραφή: «Γνώθι σαυτόν».

-Διόδια έξω από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς Κάιρο. Η αναγραφή της πόλης και στα ελληνικά ήταν απαίτηση των Δημάρχων για να τιμήσουν τον Μέγα Αλέξανδρο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares