Δευτέρα , 18 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Χαρίζουν ΑΟΖ στην Αλβανία; Tην απάντηση δίνει ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ…

Χαρίζουν ΑΟΖ στην Αλβανία;

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο το Σκοπιανό. Δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά. Είναι και το ζήτημα της ΑΟΖ με την Αλβανία. Θέματα που δεν καίνε… μας «έκαψαν».

Το αλβανικό κανάλι Top Channel υποστηρίζει ότι έγινε συμφωνία μεταξύ Αθήνας – Τιράνων, η οποία προβλέπει την παραίτηση της Ελλάδος από τα δικαιώματά της στο Ιόνιο.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα αποδέχεται να μη θεωρεί πλέον ως σημείο εκκίνησης της ΑΟΖ της τα 12 ναυτικά μίλια από τη βραχονησίδα Μπακρέτα βορείως της Κέρκυρας, με την Ελλάδα να μειώνει έτσι την κυριαρχία της κατά 1/4 στο βόρειο Ιόνιο.

Το τραγικό είναι ότι με συμφωνία του 2009 η Ελλάδα κατοχύρωνε όλα όσα δικαιούταν και σήμερα ο κ. Κοτζιάς είναι έτοιμος να ξεπουλήσει άλλο ένα σημαντικό θέμα. Τη συμφωνία του 2009 απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της γείτονος χώρας μετά από πιέσεις της Τουρκίας, η οποία δεν ήθελε να υπάρχει συμφωνία της με οριοθέτηση στα 12 ναυτικά μίλια της ελληνικής ΑΟΖ.

Το δημοσίευμα της αλβανικής πλευράς υποστηρίζει πως «η συμφωνία θα βασιστεί στο Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με τον βράχο Μπακρέτα στα στενά του Κσαμίλ (εξαμιλίου), δίνοντας στην Ελλάδα τα 3/4 του θαλάσσιου χώρου», αναφέρει το Top Channel, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα επιθυμεί μια πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα, επειδή θέλει η εφαρμογή της ρύθμισης με την Αλβανία να τεθεί ως προηγούμενο για να το χρησιμοποιήσει ως βάση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη με το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο».

Αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά ως προηγούμενο σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να εδραιωθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Κινητικότητα υπάρχει και στην κατοχύρωση των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, που επιβλήθηκαν από τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1914. Η αλβανική πλευρά μιλάει ευθέως για αναγνώριση των συνόρων όπως προέκυψαν με τη Συνθήκη του Λονδίνου και το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (1913) και όχι με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που ακολούθησε (1914), εντός των σημερινών ορίων του αλβανικού κράτους.

Εάν επιβεβαιωθούν τα αλβανικά δημοσιεύματα, τότε, όπως γίνεται αντιληπτό, θα προκύψει το ίδιο (και φυσικά εξίσου σοβαρό) ζήτημα στο Αιγαίο. Μήπως, λοιπόν, η επιθετικότητα των Τούρκων δεν είναι ξαφνική (στα Ίμια);

Μήπως έχουμε δώσει γη και ύδωρ και απλά δεν ενημερώνουν τον λαό;

Μακάρι να διαψευστούμε.

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares