Τετάρτη , 21 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΧΑΟΣ στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ! Οι συνέπειες από την ακοινωνησία Φαναρίου-Μόσχας κι ο ρόλος του Ιερώνυμου…

ΧΑΟΣ στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ! Οι συνέπειες από την ακοινωνησία Φαναρίου-Μόσχας κι ο ρόλος του Ιερώνυμου...

Όπως έχουμε γράψει εδώ και μέρες οι κραδασμοί στους κόλπους της Ορθοδοξίας προκαλούν ανησυχία στους πιστούς, που βλέπουν την κατάσταση να μην εκτονώνεται, αλλά αντίθετα να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Οι εξελίξεις αρχίζουν να θυμίζουν το 1996 και την τότε κρίση λόγω της Εσθονίας, τότε που η Μόσχα είχε σταματήσει προσωρινά τις κανονικές και λειτουργικές επαφές με την Κωνσταντινούπολη.
Για την ώρα το Φανάρι δεν έχει απαντήσει στα «αντίποινα» της Ρωσικής Εκκλησίας, οι κληρικοί της οποίας στο εξής δεν θα συλλειτουργούν με κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ οι πιστοί δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα Μυστήρια που εκτελούνται σε ναούς του.
Πηγές από το Φανάρι αναφέρουν πως η αντίδραση της Μόσχας ήταν αναμενόμενη και πως δεν πρόκειται να επηρεάσει την απόφαση για παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία.
Πάντως, η διακοπή Κοινωνίας της Μόσχας με το Φανάρι «αγγίζει» την Ελλάδα. Και αυτό γιατί σε ακοινωνησία θα βρίσκονται οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κρήτης, οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων αλλά και η Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Βεβαίως, αν ακολουθηθούν κατά γράμμα οι ιεροί κανόνες, σε καθεστώς ακοινωνησίας θα βρίσκονται και οι 36 Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» (Μακεδονίας, Θράκης, Βορείου Αιγαίου) οι οποίες υπάγονται πνευματικά στο Φανάρι και διοικητικά στην Ελλαδική Εκκλησία.
Δυσκολίες αναμένεται να παρουσιαστούν και στο Αγιον Ορος, το οποίο επίσης υπάγεται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και δη στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα όπου ζουν Ρώσοι και Ουκρανοί μοναχοί.
Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Μόσχας, Γιούρι Λουτζκόφ, «η απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με κάποιο τρόπο θα επηρεάσει το Αγιον Ορος, από την άποψη ότι ο αριθμός των Ρώσων προσκυνητών και όλες οι ευεργεσίες που γίνονταν στον Αθω θα είναι σχεδόν μηδενικές».
«Το ουκρανικό σχίσμα παραμένει να είναι σχίσμα. Οι αρχηγοί του σχίσματος συνεχίζουν ως σχισματικοί και Εκκλησία η οποία τους αποδέχεται και προχωρά σε κοινωνία μαζί τους, αυτή από μόνη της αποκόπτεται από το κανονικό πεδίο της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόνισε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνας.
Μάλιστα, κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο λέγοντας ότι «ταυτίστηκε με τους σχισματικούς».
Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει η Ελλαδική Εκκλησία, η οποία παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα έχει με το Φανάρι, παραδοσιακά τάσσεται στο μέρος του. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην παρούσα φάση υπάρχει ζήτημα για τον έλεγχο των Νέων Χωρών και κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Φαναρίου.
Αν σκεφτούμε φυσικά πως όλη αυτή η σύγκρουση γίνεται με δάκτυλο αμερικανικό (και ρωσικό), καταλαβαίνει κανείς πως το θέμα δεν θα λυθεί άμεσα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares