Τετάρτη , 8 Φεβρουαρίου 2023

ΧΑΜΟΣ στην Ιταλία μια ημέρα μετά τις εκλογές! ΑΝΤΑΡΣΙΑ και ΕΜΦΥΛΙΟΣ στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι…


Το δρόμο για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία ενδέχεται να ανοίξει μια εντεινόμενη ανταρσία κατά του Ματέο Ρέντσι μέσα στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Ρέντσι είχε ορκιστεί «να μην κυβερνήσει ποτέ με ακραίους», αφού οδήγησε την περασμένη Κυριακή το κόμμα του στη χειρότερη εκλογική ήττα από συστάσεώς του το 2007. Αλλά η επικείμενη απομάκρυνσή του μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να στηρίξει το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) κάποια μορφή μεγάλου συνασπισμού ή ακόμη και μια κυβέρνηση υπό το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρια, όπως δήλωσε στο Bloomberg στέλεχος του PD.

Ο Ρέντσι είπε χθες ότι θα παραιτηθεί από Γ.Γ. του PD μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, χαρακτηρίζοντάς την «άψυχη» και «πολύ τεχνοκρατική».

Το στέλεχος του PD επεσήμανε στο πρακτορείο ότι ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και αρκετά ανώτερα στελέχη του κόμματος, έχουν ενοχληθεί με την κριτική του Ρέντσι προς την κυβέρνηση και διαφωνούν με την απόφασή του να περάσει το PD στην αντιπολίτευση.

Ο Τζεντιλόνι καλωσόρισε σήμερα στο κόμμα έναν πιθανό δελφίνο του Ρέντσι. Μόλις ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα είπε ότι θα ενώσει τις δυνάμεις του με το PD «για να εργαστεί για την αναζωογόνησή του» ο Τζεντιλόνι σχολίασε στο Twitter «Eυχαριστώ, Κάρλο!», ενώ ανάλογα σχόλια έκαναν κι άλλοι υπουργοί.

Η ηγεσία του κόμματος θα συνεδριάσει στις 12 Μαρτίου κι αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στον Ρέντσι. Τόσο ο Τζεντιλόνι όσο και αρκετοί υπουργοί φέρονται να είναι περισσότερο διατεθειμένοι από τον Ρέντσι να βοηθήσουν τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στην αναζήτηση πρωθυπουργού με κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το στέλεχος του PD είπε στο Bloomberg ότι το κόμμα μπορεί να στηρίξει έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό, χωρίς να ενταχθεί επίσημα σ’ αυτόν, ή να βοηθήσει το M5s του Λουίτζι Ντι Μάιο και τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι να σχηματίσουν κυβέρνηση, μολονότι τα κόμματα αυτά απέκλεισαν το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργασίας.
iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares