Παρασκευή , 30 Οκτωβρίου 2020

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ‘ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ’ της ΕΛΛΑΔΑΣ! Χάος με το … ‘κόμμα των Τσάμηδων’…

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΤΑ 'ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ' της ΕΛΛΑΔΑΣ! Χάος με το ... 'κόμμα των Τσάμηδων'...

Οι αλβανικές εφημερίδες συνεχίζουν, μερικές μάλιστα με πρωτοσέλιδους  τίτλους, να ασχολούνται με «τα απόρρητα κονδύλια του Ελληνικού ΥΠΕΞ και τη χρηματοδότηση από τα κονδύλια αυτά, Μ.Μ.Ε στην Αλβανία».

Παράλληλα, το κόμμα των Τσάμηδων ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις σχέσεις της με τον κ. Κοτζια. Ο Αντιπρόεδρος του ΔΚ Έντι Παλόκα, σύμφωνα με είδηση που αναρτήθηκε στην  αλβανική ιστοσελίδα  Balkanweb.com, έγραψε στο  facebook :

Ο Κοτζιάς καυχιέται στην τελετή αναχώρησης από το ΥΠΕΞ, ότι επέκτεινε την ελληνική επικράτεια από 6 σε 12 μίλια. Γι’αυτό τον ευχαρίστησε ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι;

Σε άρθρο με τίτλο : «Τα  “μαύρα ελληνικά”  κονδύλια  για τα ΜΜΕ, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας το αποδέχεται: Έχουμε χρόνια που το κάνουμε» και υπέρτιτλο : «Η Ελλάδα, εκατ.  για αλβανικά πόρταλ και  δημ/φους», αναφέρεται στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα για τα δημοσιεύματα ελληνικών Μ.Μ.Ε και τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης για τα “απόρρητα κονδύλια”, σχολιάζοντας: Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε εχθές ότι η Ελλάδα από χρόνια, μέσω των ΄΄απόρρητων κονδυλίων΄΄, χρηματοδοτεί  ξένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους  για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά  συμφέροντα της Αθήνας, αναφέρει η εδημερίδα.

 Η ίδια εφημερίδα, αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος των τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι ο οποίος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να καλέσει τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να διερευνήσει πού πήγαν τα μαύρα αυτά κονδύλια του ελληνικού ΥΠΕΞ. Επίσης, η Γενική Εισαγγελία να ξεκινήσει σχετική έρευνα».

Η εφημερίδα  παρουσιάζει και την αντίδραση του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι εναντίον του Ιντρίζι τον οποίο σε ανάρτησή του στο twitter, τον αποκάλεσε εθνικιστή του ταψιού.

– Η κυριακάτικη εφημερίδα Πανόραμα, σε άρθρο με τίτλο: «Ο κ. Κοτζιάς παραδίδει τα καθήκοντά του στον κ. Τσίπρα και δηλώνει ότι η Ελλάδα, επεκτείνει τα χωρικά ύδατα με την Αλβανία στα 12 μίλια», υπέρτιτλο: «Βρισκόμαστε κοντά στη Συμφωνία με την Αλβανία» και υπότιτλο: «Αλβανικό ΥΠΕΞ : Η αρχή των 12 μιλίων εφαρμόζεται μόνο όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν» αναφέρεται στις δηλώσεις των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΠΕΞ, στις δηλώσεις του κ. Κοτζιά για τα 12 μίλα και τη Συμφωνία με Αλβανία, καθώς και τις διευκρινίσεις πηγών  του Αλβανικού ΥΠΕΞ  σε δημ/φο της Πανόραμα για το θέμα. Η εφημερίδα  προσθέτει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Μπερίσα, σε συνέντευξη προ ολίγων ημερών, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι «δίνει στην Ελλάδα περίπου 1300 τετ χλμ θαλάσσιου χώρου».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στις  δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τα  απόρρητα κονδύλια, σχολιάζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός κ Τσίπρας υπερασπίζεται τα ελληνικά μυστικά κονδύλια για ΜΜΕ στην Αλβανία».

Αναφέρεται και  στις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος των τσάμηδων Ιντρίζι.

-Η κυριακάτικη  Κόχα Γιον , σε δημοσιεύματα με τίτλους : «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Τσίπρας δηλώνει ότι τα κονδύλια  διατέθηκαν για τα συμφέροντα της Ελλάδος», «Ο κ. Κοτζιάς παραδίδει τα καθήκοντα, δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επεκτείνει τα  χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» και «Η Εισαγγελία της Αθήνας ξεκινά έρευνα», αναφέρεται στις δηλώσεις του Π/Θ κ. Τσίπρα για τα “απόρρητα κονδύλια”, στις δηλώσεις του κ. Κοτζιά κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΠΕΞ καθώς και στην έρευνα που ξεκίνησε η Εισαγγελία Αθηνών εναντίον της ιστοσελίδας «i efimerida»  για διαρροή κρατικών απορρήτων.

Η εφημερίδα  αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις Ιντρίζι, στην αντίδραση του ΥΠΕΞ Μπουσάτι εναντίον του Ιντρίζι καθώς και στις δηλώσεις του πρώην βουλευτή των Τσαμηδων Ταχίρι κατά του Ιντρίζι και την αντίδραση του συλλόγου «τσαμουριά».

Η ίδια εφημερίδα αναδημοσιεύει ρεπορτάζ που ο ανταποκριτής του αλβανικού σταθμού  Ora News στην Αθήνα  Ρόμπερτ  Γκόρο-Robert Goro έστειλε στο σταθμό για την έρευνα που ξεκίνησε η Εισαγγελία Αθηνών εναντίον του πόρταλ «I efimerida», ρεπορτάζ που καταλήγει ως εξής : Το 2012, όταν ο κ. Τσίπρας ήταν αντιπολίτευση, κατηγόρησε το Ελληνικό ΥΠΕΞ για κακή διαχείριση των μυστικών κονδυλίων. Σύμφωνα με την κατηγορία, τα χρήματα δεν διατέθηκαν για προβολή των εθνικών συμφερόντων, αλλά για άλλους σκοπούς. Η έρευνα όμως δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Η εφημερίδα  Γκαζέττα Σκιπτάρε: Σε άρθρο με τίτλο: «Κοτζιάς: Η Ελλάδα έτοιμη να επεκτείνει  τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» και υπότιτλο: «Η επέκταση, στο δυτικό θαλάσσιο τμήμα της», υπογραμμίζει ότι κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Ελληνικό ΥΠΕΞ, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε και το ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς  δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια στο δυτικό της τμήμα, από τις Διαπόντιες νήσους όπου περιλαμβάνονται και οι Οθωνοί, μέχρι τα Αντικύθηρα  και ότι τα σχετικά Προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα. Η εφημερίδα  αναφέρεται συνοπτικά και σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ . Τσίπρα στην τελετή.

Το Αλβανικό ΥΠΕΞ, γράφει η εφημερίδα,  ανεπίσημα, ανταποκρινόμενο στις ερωτήσεις που του επέβαλε το Πανόραμα, διευκρίνισε εχθές ότι τα αλβανικά χωρικά ύδατα δεν επηρεάζονται από την επέκταση στα 12 μίλια, των ελληνικών χωρικών υδάτων, δεν επηρεάζονται ούτε τα αλβανικά νησιά στον Κόλπο των Αγ. Σαράντα. Πηγές του ΥΠΕΞ, δήλωσαν στο Πανόραμα ότι το θέμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδος  είναι θέμα του διεθνούς δικαίου, το οποίο αναγνωρίζει τη δυνατότητα αυτή σε όλα τα κράτη, όπως έχει πράξει και η Αλβανία πριν από χρόνια. Η απόσταση των 12 μιλίων δεν εφαρμόζεται στον Κόλπο των Αγ. Σαράντα  ή σε άλλα σημεία των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών, διότι η απόσταση στα σημεία αυτά είναι μικρότερη των 12 μιλίων. Η αρχή των 12 μιλίων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί όταν η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 24 μιλίων. Το άρθρο 3  της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας  αναγνωρίζει στα κράτη το δικαίωμα  να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα μέχρι 12 μίλια, το δικαίωμα αυτό όμως θα πρέπει να εκφράζεται με εσωτερικούς νόμους και οι νόμοι αυτοί να κατατίθενται στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα, με τον δικό της εσωτερικό νόμο αρ. 230, του 1936, κήρυξε τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 6 μίλια. Όταν προσχώρησε στη Συνθήκη, το 1995, η Ελλάδα γνωστοποίησε το στόχο της να επεκτείνει μελλοντικά  τα χωρικά της ύδατα από 6 – 12 μίλια.

 Κόχα Γιον: Χρηματοδοτήθηκαν άραγε και οι Αλβανοί διαπραγματευτές;

 Σε μακροσκελές ανυπόγραφο άρθρο της με τον προαναφερόμενο τίτλο, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα  Κόχα Γιον σημειώνει ότι το σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας σε ελληνικά Μ.Μ.Ε, αποδέχθηκε έμμεσα και ο Π/Θ της Ελλάδος κ. Τσίπρας ο οποίος δήλωσε ότι τα μυστικά κονδύλια διατίθενται για προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Ο Έλληνας δημ/φος που έγραψε γι΄ αυτά όμως, συνεχίζει, διερευνάται από την Εισαγγελία της Αθήνας.

Στην Αλβανία το σκάνδαλο,  έχει μια άλλη όψη. Προκύπτει ότι  μερίδα των ΜΜΕ, των πόρταλ, των δημ/φων και των οργανώσεων διέπραξαν εθνική προδοσία, τα εξαγορασμένα ΜΜΕ των Τιράνων προώθησαν ελληνικά συμφέροντα και εξυπηρέτησαν την Αθήνα στην αλβανική γλώσσα. Περιέργως όμως, η αντίδραση στην Αλβανία για το σκάνδαλο αυτό, είναι ελάχιστη, δεν μιλά κανένας επίσημος θεσμός, εκτός μερίδας των Μ.Μ.Ε και κάποιου πολιτικού. Η Εισαγγελία και οι Μυστικές Υπηρεσίες πρέπει να διερευνήσουν σε ποια ΜΜΕ και ποια άτομα πήγαν αυτά τα χρήματα. Με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, έτσι κάπως άθελα από την ίδια την ελληνική πλευρά, δεν αποκλείεται  τα εκατ. των ελληνικών μυστικών κονδυλίων, να είχαν ως σκοπό και την εξαγορά των μελών της αλβανικής ομάδας διαπραγμάτευσης που διαπραγματεύεται με την ελληνική πλευρά τη Συμφωνία  για τις θαλάσσιες ζώνες.  Γι΄ αυτό και το αλβανικό κράτος και ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να ξεκινήσουν σχετική έρευνα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια ΜΜΕ, ποιοι επωφελήθηκαν στην Αλβανία, από τα ελληνικά μυστικά κονδύλια.

Αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα  Syri.netΕίναι εύκολο, να ποια είναι τα αλβανικά ΜΜΕ που πήραν χρήματα από τα ελληνικά κονδύλια.

 Η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Syri. net, σε ανάρτηση της με τον προαναφερόμενο τίτλο, γραμμένη από τον συνεργάτη της Ντριτάν Κάμπα – Dritan Kaba,  γράφει  ότι τα ΜΜΕ στην Αλβανία που έχουν επωφεληθεί από τα απόρρητα ελληνικά κονδύλια, είναι εκείνα που έχουν προβάλει θετικά τις συναντήσεις Μπουσάτι – Κοτζιά, που έχουν πλέξει τα εγκώμια στη σημερινή Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, είναι εκείνα που έχουν κατακρίνει και έχουν καταλογίσει ευθύνες στον Πρόεδρο Μέτα ότι καθυστερεί σκόπιμα τη Συμφωνία, διότι ζηλεύει το Ράμα και άλλα παρόμοια, είναι τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί αναλυτές που έχουν γράψει θετικά άρθρα για τις διαπραγματεύσεις, για την άρση του εμπολέμου, για τη Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, είναι τα ΜΜΕ εκείνα που δεν έχουν προβάλει τις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης  για  την ΑΟΖ που η κυβέρνηση Ράμα κάνει ΄΄δώρο΄΄ στην Ελλάδα. Αυτά είναι τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί αναλυτές, καταλήγει η ανάρτηση, που έχουν επωφεληθεί από τα μυστικά κονδύλια του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

– Η κυριακάτικη φιλοκυβερνητική εφημερίδα ΤΕΜΑ, σε άρθρο με τίτλο: «θαλάσσια σύνορα, διαφορετικά από τη Συμφωνία του 2009, η Αλβανία κερδίζει θάλασσα» και υπέρτιτλο: «Η ελληνική πρωτοβουλία για τα 12 μίλια δεν επηρεάζει αρνητικά την Αλβανία». Στο άρθρο της, όπως και οι εφημερίδες  Πανόραμα και η Γκαζέττα Σκιπτάρε, η ΤΕΜΑ  γράφει ότι  για να πληροφορηθεί εάν οι δηλώσεις των κ.κλ. Τσίπρα και Κοτζιά για τα 12 μίλια, επηρεάζουν αρνητικά την Αλβανία, ο σταθμός Top Channel, ρώτησε στο Αλβανικό ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, σημειώνει η ΤΕΜΑ, η αρχή των 12 μιλίων δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της Αλβανίας και Ελλάδας, καθώς η απόσταση είναι μικρότερη των 24 μιλίων, στην Κέρκυρα μάλιστα είναι μέχρι και 1 μίλι. Στις διαπραγματεύσεις, σημειώνει η εφημερίδα, οι δύο πλευρές θα εφαρμόσουν την αρχή της μέσης γραμμής, η γραμμή αυτή όμως θα τροποποιηθεί, ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους στις ακτές, πράγμα που δεν είχε γίνει στη Συμφωνία του 2009. Με τη νέα Συμφωνία και την εφαρμογή της αρχής της τροποποιημένης  μέσης γραμμής, η Αλβανία έχει πλεονεκτήματα ως προς τα χωρικά ύδατα.

-Το ίδιο άρθρο της ΤΕΜΑ, δημοσιεύει και η άλλη φιλοκυβερνητική αλβανική εφημερίδα  ΝΤΙΤΑ. Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει την αντίδραση του ΥΠΕΞ Μπουσάτι εναντίον του Ιντρίζι, αναφέρεται συνοπτικά στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Ελληνικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας  τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού  κ. Τσίπρα για τα δημοσιεύματα για τα απόρρητα κονδύλια, γράφει ότι ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας παραδέχθηκε την ύπαρξη των ΄΄απόρρητων κονδυλίων΄΄.

– Η άλλη φιλοκυβερνητική  shqiptarja.com δημοσιεύει άρθρο όπου αναφέρεται στις δηλώσεις του Π/Θ κ. Τσίπρα, το οποίο έχει τίτλο: «Η χρηματοδότηση για τα αλβανικά Μ.Μ.ΕΤσίπρας: Έχουμε χρόνια που το κάνουμε». Αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του κ. Κοτζιά για τα 12 μίλια, στην αντίδραση του προέδρου του κόμματος των τσάμηδων που ζητά «σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας»  καθώς και την αντίδραση του ΥΠΕΞ Μπουσάτι εναντίον του προέδρου του κόμματος των τσάμηδων.

-Τέλος, η φιλοκυβερνητική και μικρής κυκλοφορίας εφημερίδα SOT, αναφέρεται στις δηλώσεις του  κ. Τσίπρα για τα μυστικά κονδύλια, σχολιάζοντας ότι ο Πρωθυπουργός  παραδέχθηκε τη χρηματοδότηση για τα Μ.Μ.Ε, αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του κ. Κοτζιά για τα 12 μίλια. Η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης την αντίδραση Μπουσάτι κατά των δηλώσεων του προέδρου των τσάμηδων Ιντρίζι. Τέλος, αναφέρει δηλώσεις της ΓΓ του κόμματος των τσάμηδων Μεσίλα Ντόντα, σύμφωνα με τις οποίες, «η Ελλάδα έχει εξαγοράσει Αλβανούς πολιτικούς, για  τη Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, για το τσάμικο κ.ά», χωρίς να αναφέρει  όμως ονόματα πολιτικών. Η ίδια εφημερίδα  αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου ΄΄ τσαμουριά ΄΄ Ντριτάν Σέϊκο, σύμφωνα με τις οποίες «με την παραίτηση Κοτζιά, πέφτει και η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες».

Όλα τα πρωτοσέλιδα του Αλβανικού Τύπου

«Shqiptarja.com»: «Βαθαίνει το σκάνδαλο χρηματοδότησης αλβανικών Μ.Μ.Ε»

«Κόχα Γιον»: «Χρηματοδοτήθηκαν και οι Αλβανοί διαπραγματευτές από τα ελληνικά κονδύλια; »

«Γκαζέτα Σκιπτάρε»: «Κοτζιάς : Τα ύδατά μας επεκτείνονται στα 12 μίλια»

«ΤΕΜΑ»: «Η ελληνική πρωτοβουλία επέκτασης στα 12 μίλια δεν έχει επιπτώσεις στην Αλβανία»

«ΣΟΤ»: «ΥΠΕΞ Μπουσάτι: Ο Ιντρίζι είναι εθνικιστής του ταψιού»

«ΝΤΙΤΑ» : «Η αλβανική πολιτική χαιρετίζει την ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ»

«Πανοράμα»: «Εργαστήριο ηρωίνης στη Β. Αλβανία, τα ναρκωτικά από Τουρκία»

 

thepresident

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares