Τετάρτη , 20 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΦΡΙΚΗ! Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες εγκαταλείπουν καθώς οι Σαουδαραβικές δυνάμεις βομβαρδίζουν λιμάνι της Υεμένης για να το “απελευθερώσουν”…


Άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη Hodeidah της Υεμένης αφού εκατοντάδες σκοτώθηκαν στη βομβιστική εκστρατεία του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για να πάρουν το…

στρατηγικό λιμάνι της Υεμένης από τους αντάρτες Χούθι. Ο αριθμός των θανάτων και η διακοπή των ζωτικών γραμμών τροφοδοσίας έχουν ανησυχήσει τον ΟΗΕ.

Πάνω από 4.000 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει την πόλη από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, η οποία περιγράφει ανθρώπους να χάνουν το σύνολο της ζωής τους αφότου αεροπλάνα κατέστρεψαν τις φάρμες τους.

“Οι αεροπορικές επιθέσεις ήταν εξαιρετικά βαριές και βίαιες εκεί, χτυπώντας ανθρώπους, δέντρα και σπίτια – τα πάντα”, δήλωσε ένας από τους εκτοπισμένους Υεμένιους στο πρακτορείο ειδήσεων RT.

“Πολλοί άνθρωποι πέθαναν – παιδιά και ηλικιωμένοι” , πρόσθεσε ένας άλλος πολίτης.

Την Παρασκευή, το AP ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τις πρώτες τρείς ημέρες της επιχείρησης ανήλθε σε περισσότερους από 280 ανθρώπους. Ωστόσο υπάρχει φόβος ότι ο αριθμός θανάτων μεγαλώνει καθώς ο συνασπισμός, ο οποίος επιδιώκει να επανεγκαταστήσει την αναιρεθείσα κυβέρνηση, συνέχισε να βομβαρδίζει την Hodeidah το Σάββατο και την Κυριακή, παρά τις αρχικές υποσχέσεις ότι θα περιορίσουν τον βομβαρδισμό τους στην περιοχή του αεροδρομίου, σε αυτό που αποκαλούν “στρατιωτική και ανθρωπιστική επιχείρηση” για να ”απελευθερωθεί το λιμάνι της Hodeidah στη δυτική Υεμένη”.

Το Σάββατο, ο συνασπισμός ανακοίνωσε ότι η υποστήριξή του επέτρεψε στις δυνάμεις που είναι πιστές στον εκδιωχθέντα Πρόεδρο της Υεμένης Mansour Hadi, να αποκτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου έξω από τη Hodeidah.

“Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της πόλης Hodeida δεν θα σταματήσουν μέχρι να εξασφαλίσουμε την πόλη και το στρατηγικό λιμάνι της και αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ”, δήλωσε στο AP ο Sadek Dawad, εκπρόσωπος της Φρουράς της Δημοκρατίας.

Οι αντάρτες Χούθι αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, με τον Ahmed Taresh, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το αεροδρόμιο της Hodeida, να λέει στο πρακτορείο ειδήσεων SABA ότι η εγκατάσταση έχει καταστραφεί εντελώς από τις αεροπορικές επιδρομές αλλά δεν έχει παραδοθεί στον εχθρό.

Βίντεο από τα περίχωρα της Hodeidah είχαν δείξει μαύρο καπνό από το αεροδρόμιο, με ήχους εκρήξεως και έντονες μάχες στο παρασκήνιο.

Η προσπάθεια της Σουηδίας να περάσει μια πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να σταματήσουν οι μάχες στη Hodeidah απορρίφθηκε την Παρασκευή, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να την μπλοκάρουν. Και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και αντιμετώπισαν σκληρή κριτική για την πώληση των όπλων που χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων της Υεμένης.

Το λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας της Hodeidah έχει ζωτική σημασία, είναι το κύριο σημείο διανομής για ανθρωπιστικές και εμπορικές προμήθειες που φθάνουν στην Υεμένη, η οποία διέρχεται μια μαζική ανθρωπιστική κρίση. Η Ριάντ και οι σύμμαχοί της έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να μπλοκάρουν τις αποβάθρες, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν από το Ιράν για διακίνηση όπλων προς τους Χούθι.

Πριν από την έναρξη της πολιορκίας του συνασπισμού την Τετάρτη, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι μια επίθεση στην πυκνοκατοικημένη πόλη του λιμανιού μπορεί να κοστίσει έως 250.000 ζωές πολιτών. Προειδοποίησε επίσης ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να αφήσει εκατομμύρια Υεμένιων χωρίς “τα απαραίτητα τρόφιμα και βασικά προϊόντα για την πρόληψη της πείνας και την επανεμφάνιση μιας επιδημίας χολέρας”.

Ο αραβικός συνασπισμός διεξάγει μια βίαιη στρατιωτική εκστρατεία στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον πρόεδρο Hadi στην εξουσία. Τρία χρόνια βομβαρδισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και ένας αποκλεισμός της Υεμένης οδήγησε σε καταστροφική κατάσταση στη χώρα, με 22 εκατομμύρια ανθρώπους ή το 80% του πληθυσμού να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ περισσότερο από το ήμισυ της χώρας παραμένει χωρίς βασικές ιατρικές υπηρεσίες.

Περισσότεροι από 5.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 9.000 τραυματίστηκαν από το τέλος του 2017, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με τη Ριάντ και τους συμμάχους της να κατηγορούνται για αδιάκριτες βομβιστικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στη χώρα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares