Τετάρτη , 22 Μάιος 2019
Τελευταία Νέα

“Φλέγεται” η χώρα από φοιτητικές διαδηλώσεις! Στο στόχαστρο ο πρωθυπουργός…

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν την Παρασκευή (7.12.2018) για 4η διαδοχική ημέρα με αίτημα τη μείωση των διδάκτρων.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στα Τίρανα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Κορυτσά στον νότο, το Ελμπασάν στο κέντρο και το Δυρράχιο στα δυτικά, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στα δημόσια πανεπιστήμια, τα δίδακτρα κυμαίνονται από 160 έως 2.560 ευρώ, ποσό σημαντικό στη γειτονική μας χώρα όπου ο μέσος μισθός ανέρχεται σε περίπου 350 ευρώ.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά την απόφαση να χρεώνονται οι εξετάσεις της δεύτερης εξεταστικής περιόδου, μέτρο από το οποίο έκανε πίσω την Πέμπτη (6.12.2018) η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να εκτονώσει τον θυμό μεταξύ των περίπου 110.000 φοιτητών του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας των 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αλβανία – Ένα καλύτερο μέλλον ζητούν οι φοιτητές
“Μια νεολαία που δεν διαμαρτύρεται είναι μια νεκρή νεολαία”, “Είμαστε φοιτητές, όχι πελάτες!”, φώναζαν οι διαδηλωτές μπροστά από το υπουργείο Παιδείας.

“Είμαστε το μέλλον της Αλβανίας, οι αρχές οφείλουν να μας ακούν, θέλουμε να μειωθούν τα δίδακτρα”, λέει ο Φλοριάν Κόλα, φοιτητής κοινωνιολογίας.

Κόντρα με τον Ράμα
Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανάρτησε βίντεο που δείχνει το σχέδιο κατασκευής, με τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης, μιας πανεπιστημιούπολης αξίας 18,8 εκατομμυρίων ευρώ. “Είναι ένα σχέδιο που θα γίνει πραγματικότητα”, γράφει.

Νωρίτερα, είχε προκαλέσει την οργή των φοιτητών εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, και πάλι στο Facebook, για το γεγονός ότι οι Αλβανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για τους φοιτητές που αποτυγχάνουν στην πρώτη εξεταστική περίοδο.

Οι διαδηλωτές ζητούν, επίσης, βελτίωση των εγκαταστάσεων, καλύτερη αντιπροσώπευση στα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων και αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία, ο οποίος αναλογεί μόλις στο 3,3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

“Θα είμαστε εδώ μέχρι να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματά μας”, φώναζαν την Παρασκευή (7.12.2018) οι διαδηλωτές.

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares