Παρασκευή , 25 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΤΩΡΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ‘ΛΑΒΑΡΟ’! Μην υπογράψεις τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»…

ΤΩΡΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ 'ΛΑΒΑΡΟ'! Μην υπογράψεις τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»...

Ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβητεί τη νομιμοποίηση του πρωθυπουργού να χειριστεί το Σκοπιανό λόγω της διαφωνίας των ΑΝΕΛ – Στις 9.30 η συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Εν αναμονή του επίσημου κειμένου της συμφωνίας, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, στη ΝΔ εστιάζουν σε δύο θέματα: πρώτον, στο ότι ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης δεν έχει τη νομιμοποίηση να την υπογράψει από τη στιγμή που διαφωνούν οι ΑΝΕΛ και, δεύτερον, ότι είναι μία κακή συμφωνία με μη αποδεκτές εθνικές υποχωρήσεις.

Το βασικό πρόβλημα ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος στις 9.30 θα γίνει δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο, το εντοπίζει στην αποδοχή από τη χώρα μας της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας. Κατηγορεί τον πρωθυπουργό για μυστική διπλωματία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δυνάμεων του κάλπικου εθνικισμού.

Το επόμενο βήμα της στρατηγικής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το κάνει αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ η τελική θέση θα διαμορφωθεί μετά την ανάλυση του ολοκληρωμένου κειμένου στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση μετά τις διαπραγματεύσεις με τον Ζάεφ.

Η δήλωση Μητσοτάκη:

Ύστερα από έξι μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο. Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοί δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμμιά αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.

Επιπλέον μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία.

protothema

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares