Τρίτη , 7 Δεκεμβρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΤΣΑΚΑΛΩΤΕ κάτι ΞΕΧΑΣΕΣ! Τα 75 ανοιχτά προαπαιτούμενα φέρνουν καθυστερήσεις στην έξοδο από το Μνημόνιο…

Δυσκολότερα θέματα η ΔΕΗ και τα ενεργειακά – Αθήνα και Βρυξέλλες αφήνουν τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμφωνία να υπάρξει στο τελευταίο Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές, τον Ιούλιο

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο νέων καθυστερήσεων στην έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση, κυρίως λόγω των υπαναχωρήσεων σε πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα της 4ης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση καλείται να δώσει αγώνα δρόμου καθώς Αθήνα και Βρυξέλλες αφήνουν τώρα ανοικτό και το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία ως το Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου, αλλά να μετατεθεί για το τελευταίο Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές, τον Ιούλιο.

Τις δυσκολίες αναγνώρισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τρίτη το βράδυ οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος
, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Λιάκος με τους θεσμούς για την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ειδικά για τα Ενεργειακά και την ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ παραδέχθηκε πως «είναι δύσκολο θέμα, υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα», εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε ως τον Ιούνιο».

Στην πράξη πάντως, πηγή ανησυχίας δεν είναι μόνον η ΔΕΗ, αλλά και άλλα 75 εκκρεμή ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες διαπιστώθηκε έχουν ολοκληρωθεί μόλις τα 12.

Ωστόσο και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, απαντώντας στις ανησυχίες του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Δημήτρη Παπαδημούλη ότι «στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις, που προκλήθηκαν από ενστάσεις του ΔΝΤ και ζημίωσαν την οικονομία και τον λαό της Ελλάδας, και οι καθυστερήσεις είναι γενικά επιζήμιες», άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο παραβίασης των χρονοδιαγραμμάτων λέγοντας: «για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου» ανέφερε, συμπληρώνοντας ποια είναι αυτά που πρέπει να ολοκληρώσουν οι ελληνικές αρχές.

Λίγο νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών στέκονταν στο επίπεδο των προθέσεων και δεν απέκλειαν τυχόν καθυστερήσεις, λέγοντας πως «σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για συνολική συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».

Έκλεισε η 3η αξιολόγηση

Μετά από 3 μήνες αφότου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον για την 3η Αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε εχθές και τυπικά την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, που θα πιστωθούν σήμερα στον λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών και θα επιστρέψουν στις τσέπες των δανειστών, ενώ περίπου 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ έχουν στόχο τη δημιουργία του αποθεματικού για την έξοδο στις αγορές. Το υπόλοιπο 1 δισ. από τα 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τον Απρίλιο, με δύο προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές: την «ικανοποιητική απόδοση» όσον αφορά τη μείωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και την επιτυχή συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ανακοινώνοντας την έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε πως «πρόκειται για ακόμη μία θετική ένδειξη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Οδεύουμε πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείξει ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο, χωρίς επιστροφή».
Κώστας Πλάντζος για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!