Πέμπτη , 1 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΤΡΟΜΟΣ κι ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!Η Τουρκία θέλει F-35B για τα αεροπλανοφόρα της…

ΤΡΟΜΟΣ κι ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!Η Τουρκία θέλει F-35B για τα αεροπλανοφόρα της...

Η Τουρκία σκοπεύει να εντάξει τουλάχιστον δυο αεροπλανοφόρα στο στόλο της μέσα στην επόμενη δεκαετία και για αυτό το λόγο προσανατολίζεται στην αγορά F-35B (έκδοση καθέτου αποπροσγείωσης), για να τα εξοπλίσει. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Hurriyet…

…η είσοδος σε υπηρεσία του αμφίβιου σκάφους-μίνι αεροπλανοφόρου TCG Anadolu, αναμένεται το 2021, ενώ ήδη υπάρχουν σχεδιασμοί για την ναυπήγηση ενός «καθαρόαιμου» αεροπλανοφόρου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

ΤΡΟΜΟΣ κι ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!Η Τουρκία θέλει F-35B για τα αεροπλανοφόρα της...

Η Τουρκία φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει τα νέα σκάφη σε «υπερπόντιες» αποστολές, κάτι που αν και μπορεί να ακούγεται αρχικά ως υπερφίαλος ισχυρισμός, μάλλον θα πρέπει να ληφθεί στα σοβαρά, δεδομένου πως η γείτονα χώρα έχει ήδη ξεκινήσει τη κατασκευή δύο βάσεων στο εξωτερικό, μια στο Κατάρ (με 3.000 προσωπικό) και μια στη Σομαλία (με 200-1.000 προσωπικό).

Είναι σαφές πως η Τουρκία αρχίζει να αποβλέπει λίγο παραπέρα από από το να γίνει αυτό που λέμε «περιφερειακή υπερδύναμη», βάζοντας πόδι στο Περσικό Κόλπο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό θα γίνει ανεκτό από τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής, αλλά και τις μεγάλες δυνάμεις που θα πρέπει να αρχίσουν να υπολογίζουν έναν ακόμη παίχτη στη περιοχή. Όσον αφορά την Ελλάδα, η ύπαρξη δυο και όχι ενός αεροπλανοφόρου (αν και όταν υλοποιηθούν), σίγουρα θα επηρρεάσει την ισορροπία δυνάμεων και τους σχεδιασμούς των ελληνικών επιτελείων.

ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares