Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Το φωτεινό έργο τέχνης στο Άμστερνταμ που έχει κλέψει τις εντυπώσεις… (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ήδη από τις 29 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει στο Άμστερνταμ το ετήσιο Φεστιβάλ Φωτός και 30 φωτεινά έργα τέχνης έχουν γεμίσει την ολλανδική πρωτεύουσα. Φετινό θέμα του Φεστιβάλ είναι ο τίτλος του βιβλίου του Καναδού φιλοσόφου Μάρσαλ ΜακΛούαν, «Το μέσο είναι το μήνυμα», το οποίο ουσιαστικά αναφέρεται στο πώς η τεχνολογική, αλλά και η ιδεολογική ταυτότητα του κάθε μέσου επηρεάζουν άμεσα το μήνυμα, το οποίο μεταδίδει ως προς τη δομή, τη μορφή και το περιεχόμενο του.

Τις εντυπώσεις για την ώρα φαίνεται να έχει κερδίσει το έργο της βρετανικής εταιρίας DesignBridge και του Γκάλι Μέι Λούκας, με τίτλο «Απορροφημένος από το Φως» (Absorbed by Light). Πρόκειται για ένα είδος γλυπτού, το οποίο αναπαριστά τρεις ανθρώπους σε ένα παγκάκι – μία κοπέλα στην μία άκρη και ένα ζευγάρι στην άλλη -, οι οποίοι είναι απόλυτα προσκολλημένοι στις οθόνες των κινητών τους, οι οποίες όσο σκοτεινιάζει φωτίζουν τα πρόσωπα τους όλο και περισσότερο.

Ο καλλιτέχνης σημείωσε για την κατασκευή, που έχει τοποθετηθεί έξω από το Μουσείο Ερμιτάζ, ότι δεν αποσκοπεί στο να ασκήσει κριτική και να στείλει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα, αλλά είναι μία ρεαλιστική αναπαράσταση της σύγχρονης πραγματικότητας, την οποία ο καθένας μας καλείται να ερμηνεύσει, όπως ο ίδιος επιθυμεί. Ο Λούκας, ωστόσο, σχολιάζει για την πηγή της έμπνευσης του: «Τον χειμώνα, όταν σκοτεινιάζει πολύ νωρίς, βλέπεις ανθρώπους σε όλη την πόλη να φωτίζονται από το φως των οθονών των κινητών τους. Σε πάρκα, σε καφέ, ακόμα και πάνω στα ποδήλατα τους. Είναι αρκετά αλλόκοτο. Αυτό το φως, που κυριαρχεί στις ζωές μας, είναι μερικές φορές το μόνο μέσο επικοινωνίας μας, αλλά την ίδια στιγμή μας απομονώνει πλήρως. Μας αποσυνδέει από τον πραγματικό κόσμο».

Το έργο θα παραμείνει στην πόλη μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ Φωτός, στις 20 Ιανουαρίου, οπότε αν μέχρι τότε ο δρόμος σας σας πάει προς το Άμστερνταμ μπορείτε να το δείτε και εσείς από κοντά.
tilestwra.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares