Σάββατο , 23 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Το προφητικό άρθρο “Πού πάει ο Στρατός” και ποιος ζητά άμεση αλλαγή ηγεσίας στο ΓΕΣ…

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, έξι μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης του στρατού ξηράς από τον αρχηγό και τους προοδευτικούς εκσυγχρονιστές δημοσιεύθηκε το άρθρο «που πάει ο στρατός». Στο άρθρο είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις για το «νέο δόγμα», που έτυχε αμέσως ταχείας εφαρμογής.

Είμαστε υπερήφανοι, ο στρατός είναι παντού, ο στρατός δεν βρίσκεται σε κρίση, περιλαμβάνουν το περιεχόμενο του νέου δόγματος. Εορτές, μουσικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, ημερίδες, εκθέσεις γεωργικών προϊόντων, μπαζάρ, πολιτιστικά δρώμενα, επισκέψεις σε μουσεία κ.λ.π. αποτελούν την καθημερινότητα του στρατού, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης της αποτροπής. Επίσης ο στρατός έχει υποκαταστήσει όλες τις κρατικές δομές (υπουργεία, περιφέρειες, δήμους) και παρέχει τα πάντα γρήγορα και δωρεάν , με το κατάλληλο κονέ του διοικητή σχηματισμού με τον κρατικό λειτουργό, ο οποίος αναλαμβάνει τη διαφήμιση του διοικητή.

Ταυτόχρονα τονώθηκε η «χαλάρωση» λόγω κόπωσης των υπηρετούντων στις τάξεις του στρατού. Ξενώνες σουπερ λουξ, πεντάστερα ΚΑΑΥ τύπου αστέρα βουλιαγμένης, λέσχες με φολκλόρ και happenings και αναβάθμιση όλων των στρατιωτικών καταστημάτων, βοηθούν στην ψυχική ανάταση του προσωπικού. Είμαστε χαρούμενοι, γελάμε, τραγουδάμε και γενικά χαλαρώνουμε, προκειμένου να ξεχαστούν τα μνημόνια, τα μέτρα, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και όλες οι αγχωτικές σκέψεις. Εφαρμόζεται με απόλυτη πιστότητα το «ρωσικό μοντέλο» (θέαμα αντί άρτου) ως αγχολυτική θεραπεία.

Οι πόροι (προσωπικό , πιστώσεις) διοχετεύονται για την υποστήριξη του νέου δόγματος. Το προσωπικό τα απογεύματα και τα βράδια συμμετέχει στις δράσεις εξωστρέφειας και την επομένη απαλλαγή. Ο παραδοσιακός τρόπος (στρατόπεδο, αναφορά, όρχος, πεδίο βολής, εκπαίδευση, ασκήσεις) έχει υποβαθμιστεί. Το προοδευτικό νέο δόγμα παράγει συνεχώς κατευθύνσεις και ιδέες. Ο στρατός έχει γίνει κοινωνικό – πολιτιστικός σύλλογος κάτι σαν ΜΚΟ και οι διοικητές σχηματισμών κάνουν δημόσιες σχέσεις με δημάρχους, πολιτικούς, ιεράρχες, γεύοντας την ελιτίστικη ζωή. Ούτε στο όνειρό τους δεν περίμεναν όταν έμπαιναν στην σχολή ευελπίδων τα μεγαλεία που προσφέρει το νέο δόγμα. Έτσι όλοι οι διοικητές προσκυνούν το μεγάλο αφεντικό και του εύχονται μακροημέρευση και υγεία.

Φυσικά προς εμπέδωση της νέας φιλοσοφίας και της προοδευτικής στροφής του στρατεύματος γίνονται πολύ συχνά οι ιδεολογικές ομιλίες στρατολόγησης οπαδών του μ….. γίνεται. Ο αρχηγός σαρώνει διαρκώς τα στρατόπεδα και επιβλέπει την πρόοδο που επιτυγχάνεται. Τα αποτελέσματα που κοινοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας του ΓΕΣ είναι εξαιρετικά και άριστα. Τέτοια ευφημία το στράτευμα έχει να ζήσει από τους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους και το έπος του 1940.

Ο αντίπαλος και οι απειλές έχουν υποβαθμιστεί διότι αφενός η ευφορία «τυφλώνει», αφετέρου λειτουργεί η εξωστρέφεια και η αποτροπή, οπότε οι εχθροί μας έχουν σκιαχθεί και τρέμουν από τον φόβο τους. Η πόλη είναι ζήτημα ωρών και το τραγούδι του Σαββόπουλου «ας κρατήσουν οι χοροί» έχει γίνει ο ύμνος του στρατιώτη.

Στο πεδίο της αμυντικής τακτικής επικράτησε η φιλοσοφία του αρχηγού και της ιεραρχίας του 2017, δηλ. κινητή άμυνα με τα Λέοπαρντ. Για να γίνει αυτό πέρυσι αποστρατεύτηκαν όλοι οι ενοχλητικοί αξιωματικοί του πεζικού διοικητές σχηματισμών στον Έβρο, οι οποίοι είχαν μάθει από μικροί να φυλάνε την πατρίδα με τα φυλάκια προκάλυψης και τα συνεχή εκπαιδευμένα περίπολα. Η νέα τακτική υποστηρίχθηκε από τους καταδρομείς που βρήκαν ευκαιρία να πετάξουν εκτός τους πεζούς συμμαθητές τους .

Ο υποβαθμισμένος όμως αντίπαλος έχει ξετυλίξει την θεωρία των 2,5 πολέμων και δεν αστειεύεται. Είδε προφανώς και τα κενά σκέψεως , οι «ρεζέρβες» του αντιπάλου λειτούργησαν καλά, οπότε φτάσαμε σήμερα να διαπομπεύονται με χειροπέδες οι έλληνες στρατιωτικοί στις φυλακές. Απορίας άξιο είναι πως βρέθηκαν τα στελέχη του μηχανικού να περιπολούν , τα οποία έχουν άλλη εκπαίδευση και αποστολή. Πιθανόν οι δράσεις εξωστρέφειας φτιάχνουν και περίπολα. Αλήθεια όμως που είναι τα δικά μας μπορντό μπερελί ; Τα έχουμε μόνο για μόστρα και επιδείξεις, αφήνοντας την λάντζα των περιπόλων στα μηχανικά και στους εφοδιαστές. Είμαστε υπερήφανοι, ο στρατός δεν περνάει κρίση !

Το ηθικό των Ελλήνων πολιτών έχει κατακρημνιστεί και οι στρατιωτικοί λένε διάφορα μισόλογα , περί ισχυρού στρατού και υψηλού ηθικού. Η Ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε δύσκολη θέση σε μία περίοδο που οι Τούρκοι ψάχνουν για θερμό επεισόδιο. Μακάρι να τελειώσει σύντομα το επεισόδιο και να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί.
Γι όλα αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα δεν υπάρχει καμία ευθύνη και οι στρατιωτικοί ηγήτορες συνεδριάζουν ατάραχοι κάνοντας κρίσεις πίνοντας φραπέδες εξωστρέφειας και δημοσίων σχέσεων. Εξάλλου το σύγχρονο δόγμα των στρατιωτικών περί ευθυνών λέει ότι «για όλα φταίει ο πάγκαλος» και οι πολιτικοί.

Δυστυχώς το άρθρο του Ιουνίου ήταν προφητικό για αυτό που θα ερχόταν και ήρθε τελικά. Ο λαός λέει ότι ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Μάλλον το δεύτερο συμβαίνει. Ο αρχηγός που επιλέχθηκε πέρυσι αποδεικνύεται διοικητικά ανέτοιμος και επιχειρησιακά άπειρος. Ο στρατός έχει γίνει μία σαπουνόπερα και συντεχνιακές πρακτικές οδηγούν σε τεράστια λάθη. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΡΙΣΗ ΗΓΕΤΩΝ. Δεν είναι δυνατόν να είναι σε εξέλιξη τέτοιο σοβαρό περιστατικό και ο αρχηγός να κρύβεται. Που είναι το facebook, το twitter και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απλόχερα χρησιμοποιεί, να βγει μπροστά στις κάμερες και να δώσει εξηγήσεις, όσο βασανιστικές και ας είναι.

Η απάντηση στην επικεφαλίδα του άρθρου είναι ευκρινέστατη. Ο στρατός πήγε πίσω και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μπορεί να έχουμε και χειρότερα. Τα όσα γράφονται στο άρθρο δεν είναι μυθιστόρημα αλλά η πραγματικότητα με καυστικό τρόπο. Η επιστροφή του στρατού στην κανονικότητα είναι πρωταρχικό ζητούμενο, το οποίο χρειάζεται να επιδιώξουν ο Π/Θ με τον ΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ. Τα πράγματα δεν είναι απλά και διαχειρίσιμα . Το σχέδιο της καινοτομίας και της μετεξέλιξης του στρατού εξελίσσεται σε Βατερλό των όψιμων προοδευτικών και εκσυγχρονιστών. Μετά το επεισόδιο στον Έβρο η αντικατάσταση του αρχηγού στρατού θα έπρεπε ήδη να έχει επικυρωθεί με ΦΕΚ. Με την πατρίδα δεν παίζουμε, ο λαός αρκετές σφαλιάρες τρώει καθημερινά και αυτή δεν την αντέχει.
Γράφει ο
Ευάγγελος Πνευματικός και το διαβάσαμε στο militaire

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares