Κυριακή , 4 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΝΔ για τα ΣΚΟΠΙΑ! “Πόλεμος” Άδωνι-Βελόπουλου… (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Αφορμή για το παρόν άρθρο στέκεται ο ‘πόλεμος’ μεταξύ του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κ.Βελόπουλου και του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι δύο άντρες προχώρησαν σε διαξιφισμό για το κατά πόσον θα μπορεί ή όχι μία μελλοντική κυβέρνηση να αλλάξει μία συμφωνία με τα Σκόπια, άπαξ και κυρωθεί.

Το σχετικό απόσπασμα μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω ηχητικό από τη συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη στην Λίνα Κλείτου και τον Γιώργο Μελιγγώνη, στο 10.15 του βίντεο, ενώ στο 8.30 ο ίδιος παραδέχεται ότι εάν η συμφωνία των Πρεσπών επικυρωθεί από τη βουλή η Νέα Δημοκρατία θα τη σεβαστεί και θα την τηρήσει(!):

Ο Κ.Βελόπουλος υποστήριξε πως οι συμφωνίες μπορούν να αλλάξουν στη βάση της θέλησης και της ισχύος. Ας δούμε όμως ποια παραδείγματα μπορούμε να βρούμε.

Ας ξεκινήσουμε με τον τωρινό Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που ασκεί μία αρκετά επιθετική πολιτική.
Πρώτη κίνηση αμέσως μετά την εκλογή του στο τιμόνι της υπερδύναμης, που υπήρξε καίρια προεκλογική υπόσχεσή του, ήταν να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ – Ε.Ε. Πρόκειται για τη γνωστή ως ΤΤΙΡ, που πρακτικά ακυρώθηκε με την αποχώρηση της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ΤΤΙΡ είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει την οικονομία της Ε.Ε. κατά 120 δισ. ευρώ και την οικονομία των ΗΠΑ κατά 90 δισ. ευρώ. (ΠΗΓΗ)
Ισως εξίσου επιζήμια για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα ήταν, όμως, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία που συνήψαν το 2015 οι Ε.Ε., Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ με την Τεχεράνη και αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πρόκειται για τη συμφωνία JCPOA, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «τη χειρότερη στην ιστορία» και η οποία ετέθη σε ισχύ στις αρχές του 2016. (ΠΗΓΗ)

Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υπήρξε επίσης θύμα του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει πως η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020. Τόσο για την ΤΤΙΡ όσο και τη συμφωνία του Παρισιού, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να επανεξετάσει την απόφασή του αν του προσφερθούν καλύτεροι όροι. (ΠΗΓΗ)

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν κάποιος αποφασίσει να ασκήσει εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο του ρεαλισμού (RealPolitik) και της ισχύος κινείται αλλιώς. Για παράδειγμα η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Νικητής το Ισραήλ.

Ή να θυμίσουμε την Κριμαία; Ξεκίνησε ως επακόλουθο της Ουκρανικής Επανάστασης του 2014, κατά την οποία ανατράπηκε η κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ενώ ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροβ είχε παραιτηθεί ένα μήνα πιο πριν . Έγιναν διαδηλώσεις από ομάδες προσκείμενες προς τη Μόσχα που ήταν αντίθετες με τα γεγονότα στο Κίεβο και επιζητούσαν στενότερους δεσμούς ή την ενσωμάτωση στη Ρωσία και επιπρόσθετα την επέκταση της αυτονομίας ή την πιθανή ανεξαρτησία για την Κριμαία. Το ρωσικό Κοινοβούλιο παραχώρησε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την εξουσία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία και ζήτησαν από τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της. Στις 6 Μαρτίου 2014 το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε να ζητήσει από τη Ρωσία την επανένωση, κάτι που παραχωρήθηκε από τη Ρωσία από το δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου 2014. Ωστόσο, η ουκρανική εθνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ηγεσία του συμβουλίου και θεωρεί την πρωτοβουλία ως αντισυνταγματική. Ίδρωσε το αυτί των Ρώσων;

Φεύγουμε από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και πάμε σε δήλωση του ΥΠ.ΕΞ, Ν. Κοτζιά στο AΠΕ-ΜΠΕ στις 3 Ιουλίου 2018. Όσον αφορά την προηγούμενη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, του 2009, για την ΑΟΖ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ακυρώθηκε από τα Τίρανα…. (ΠΗΓΗ)

Τι άλλο να παραθέσουμε; Οι πρωθυπουργοί των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) κατήγγειλαν τον «εκβιασμό» και τις «διαταγές» που δέχονται από τις Βρυξέλλες όσον αφορά την κοινή μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών που απορρίπτουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. συναντήθηκαν στη Βαρσοβία και διακήρυξαν την ξεκάθαρη διαφωνία τους με την ιδέα να συνδεθεί η παροχή ευρωπαϊκών πόρων με την εφαρμογή της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. (ΠΗΓΗ)

Να θυμίσουμε το Brexit; Που ο λαός αποφάσισε ότι επιθυμεί Έξοδο από την Ευρωπαική Οικογένεια, παρά τις συμφωνίες; Μονομερώς δεν το αποφάσισαν οι Βρετανοί;

Τέλος θα θυμίσουμε το 2013 όταν… «Η Αίγυπτος φέρεται να προχωρεί σε κινήσεις για ακύρωση της συμφωνίας για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) που υπέγραψε με την Κύπρο. Σύμφωνα με κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης η αιγυπτιακή Άνω Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ, το οποίο προβλέπει την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος. (ΠΗΓΗ)

Η Νέα Δημοκρατία και οι ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ φυσικά στέκονται στο γνωστό pacta sunt servanda (οι συμφωνίες είναι τηρητέες).

Αν ζούσαμε σε έναν ιδανικό κόσμο θα ίσχυε.
Επειδή όμως ζούμε στον Πλανήτη Γη ξέρουμε πάντα πως το de facto υπερισχύει του de jure.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Κατεχόμενα της Κύπρου. Θυμίζουμε πως τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια του νησιού και έχουν ανακηρύξει την προσπάθεια απόσχισης ως παράνομη. Βλέπετε εσείς η Τουρκία να ασχολείται με το de jure;
Το de facto υπερισχύει.

Ένα κράτος πρέπει να κοιτάζει το συμφέρον του. Μακάρι όλοι να λειτουργούσαν με γνώμονα την ηθική. Το σίγουρο όμως είναι πως η ισχύς και η θέληση πάντα υπερισχύουν της… υπογραφής.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares