Τελευταία Νέα

Το μεγάλο σχέδιο για την Ελλάδα! Καθαρή έξοδο (ή όχι), επιμήκυνση 15 έτη στο χρέος και 6 δισ για τις τράπεζες από το buffer των 20 δισ…

Το μεγάλο σχέδιο της Ευρώπης είναι καθαρή έξοδος, 15ετής επιμήκυνση στο ελληνικό χρέος και πρόβλεψη…. για τις ελληνικές τράπεζες.
Ενώ η ύπαρξη πιστωτικής γραμμής ή ενός υβριδικού προγράμματος θεωρείται ως η ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα καθώς ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ατυχήματος, ωστόσο δύο πολύ καλά ενημερωμένες πηγές – η μια σε σημαίνουσα θεσμική θέση – παρουσιάζουν μέσω του bankingnews το μεγάλο σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις.

Το μεγάλο σχέδιο

Στο μεγάλο σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται πιστωτική γραμμή και αυτό είναι σίγουρα έκπληξη ειδικά μάλιστα αυτή την συγκυρία όπου τα ελληνικά ομόλογα βυθίζονται….
Παρ΄ ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν κατακρημνιστεί εσχάτως προκαλώντας μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την πορεία της Ελλάδος, οι ευρωπαίοι ο ESM, η Γερμανία και άλλοι θεσμοί δεν θέλουν νέα πιστωτική γραμμή αλλά καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Σε ερώτηση του bankingnews εάν εμπνέουν ανησυχία η επιδείνωση του κλίματος διεθνώς, η ανασφάλεια που προκαλεί η Wall η απάντηση είναι η εξής…η πιθανολόγηση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια φθάνει το 99,99%.
Οι ευρωπαίοι δεν θέλουν άλλο πρόγραμμα, ούτε πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, θέλουν το clean exit.
Πως όμως η Ελλάδα θα έχει clean exit εάν δεν έχει εξασφαλίσει εφόδια;
Η απάντηση που λάβαμε είναι η εξής….
Για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει clean exit δηλαδή καθαρή έξοδο από τα μνημόνια προφανώς και χρειάζεται εφόδια που οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Ελλάδα
Ποια είναι αυτά τα εφόδια;

1)Διευθέτηση του χρέους με επιμήκυνση 15 χρόνια.
Τι σημαίνει 15ετή επιμήκυνση, ότι τα ελληνικά ομόλογα μέχρι και 15 χρόνια είναι ασφαλή, οπότε θα πρέπει τα ελληνικά ομόλογα να σημειώσουν ράλι.
Την τρέχουσα περίοδο σημειώνεται ισχυρή πτώση στα ελληνικά ομόλογα απόρροια περισσότερο της ακραίας υπερβολής που είχε προκληθεί με το ανοδικό ράλι.
Χωρίς παύση τα ομόλογα σημείωσαν ένα ράλι απροσδόκητο από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.
Αυτό το ράλι δεν έδωσε ευκαιρίες εισόδου, ενώ με αφορμή την Wall και βεβαίως τα λάθη στο 7ετές ελληνικό ομόλογο ξεκίνησε μια καλή διόρθωση…
Το 10ετές έφθασε έως το 4,55% και όσο πλησιάζει προς το 4,8% τόσο θα θεωρείται ευκαιρία για αγορά.
Η πτώση στα ομόλογα της Ελλάδος προσεχώς θα τελειώσει, ωστόσο η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων παγκοσμίως είναι η βασική τάση.
(To ΔΝΤ θα συντάξει DSA έκθεση βιωσιμότητας και ενώ θα καταλήγει ότι παραμένει μη βιώσιμο – θα καταργηθεί το εξαιρετικά μη βιώσιμο – θα αφήνει παράθυρο ότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσε με τα μέτρα ελάφρυνσης να βελτιωθεί το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους)

2)Οι οίκοι αξιολόγησης επικουρικά θα έχουν στηρίξει την ελληνική προσπάθεια καθώς στόχος είναι έως τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα να διαθέτει βαθμολογία ΒΒ- ή ΒΒ δηλαδή 2 κλίμακες υψηλότερα από την τρέχουσα.
Η Standard and Poor’s θα επαναξιολογήσει την Ελλάδα 20 Ιουλίου, η Fitch 16 Φεβρουαρίου (θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β ή 1 κλίμακα και εν συνεχεία θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία 10 Αυγούστου).
H Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα 20 Μαρτίου και 21 Σεπτεμβρίου του 2018 και η DBRs 4 Μαίου και 2 Νοεμβρίου του 2018.
Η Ελλάδα θα βγει από το 3ο μνημόνιο έχοντας βαθμολογία από ΒΒ- και υψηλότερη με βάση αυτό το σχεδιασμό.

3)Τα Eurogroup που θα ακολουθήσουν θα επιβεβαιώσουν ότι επιθυμούν για την Ελλάδα καθαρή έξοδο.
Παρά τα ρίσκα στις αγορές, παρ΄ ότι η λογική λέει ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι μεγάλη δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα, οι ευρωπαίοι θα στηρίξουν το σχέδιο της καθαρής εξόδου.
Το σχέδιο της καθαρής εξόδου προϋποθέτει να συγκεντρωθεί ένα capital buffer 18 με 20 δισεκ. που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας.
Το capital buffer θα δημιουργηθεί ως εξής.
+3 δισεκ. από την έκδοση του 7ετούς ομολόγου
+1,5 δισεκ. από την παρελθούσα έκδοση του 5ετούς
+9 με +10 δισεκ. από τον ESM
+3 ή +4 δισεκ. από νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου
(υπάρχουν δύο σκέψεις α) να εκδοθούν ακόμη δύο ομόλογα 3ετές 3 δισεκ. ή ετήσιο έντοκο και 10ετές 3 δισεκ. β) να εκδοθεί 10ετές με στόχο 4 δισεκ.).
Με το capital buffer αυτό η Ελλάδα θα επιτύχει δύο στόχους
-Να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι διαθέτει απόθεμα ασφαλείας για να αντιμετωπίσει κρίσεις οπότε οι αγορές και οι επενδυτές θα είναι ήσυχοι
-Να εξασφαλίσει ότι θα διαθέτει ένα ποσό περίπου 6 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες.
Δηλαδή από το capital buffer των 20 δισεκ. να υπάρξει μέριμνα ώστε 6 δισεκ. θα λειτουργήσουν ως απόθεμα ασφαλείας για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

4)Το stress tests των ελληνικών τραπεζών προδιαθέτει ότι θα το περάσουν τον Μάιο του 2018 αλλά το 2019 θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου καθώς θα δοθεί περίοδος χάριτος για το 2019 στα capital plans που θα καταθέσουν στην ΕΚΤ και SSM.
Σε αυτό το σενάριο προφανώς ενισχύεται το σχέδιο για καθαρή έξοδο.
Στην αντίθετη περίπτωση ναρκοθετείται η προσπάθεια καθαρής εξόδου της Ελλάδος από τα μνημόνια γιατί οι ελληνικές τράπεζες εάν έχουν πρόβλημα στο stress tests θα πρέπει να υλοποιήσουν τις ΑΜΚ έως τον Αύγουστο του 2018 να έχουν επιτύχει και εν συνεχεία η Ελλάδα να βγει με το clean exit με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια έχοντας θωρακίσει τις τράπεζες.

5)Ορισμένοι έλληνες – οι ξένοι δεν συμμερίζονται αυτές τις εκτιμήσεις – υποστηρίζουν ότι εάν υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο σχέδιο η διαφορά των ελληνικών από τα πορτογαλικά ομόλογα θα είναι στις 100 μονάδες βάσης.
Ορισμένοι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ με γνώση αγοράς υποστηρίζουν ότι με ένα τέτοιο σχέδιο το ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να βρεθεί στις 1500 μονάδες.
(Το bankingnews δεν συμμερίζεται αυτές τις εκτιμήσεις)

Συμπέρασμα

Το μεγάλο σχέδιο της Ευρώπης είναι καθαρή έξοδος, 15ετής επιμήκυνση στο ελληνικό χρέος, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει ράλι στα ομόλογα και πρόβλεψη στο capital buffer που δημιουργεί η Ελλάδα με ίδια μέσα ύψους έως 20 δισεκ. να συμπεριληφθούν και 6 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες.
Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί…ιδανικό για την Ελλάδα και ο χρόνος – όχι πολύ μακριά – θα αποδείξει εάν θα υλοποιηθεί.….

www.bankingnews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares