Κυριακή , 4 Δεκεμβρίου 2022

Τι και ποιος ευθύνεται για την πύρινη τραγωδία ;

Τι και ποιος ευθύνεται για την πύρινη τραγωδία ;

Θεόδωρος Κατσανέβας

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί αυτές τις μέρες για τη δολοφονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου περιγράφονται, σωστά ή λανθασμένα, οι πολλές μεγάλες και μικρές λεπτομέρειες για τα αίτια του δράματος.

Στην πραγματικότητα, δύο είναι οι βασικές κύριες αιτίες της τραγωδίας. Πρώτο και κύριο αίτιο είναι οι τεράστιες περικοπές λόγω των ευρωμνημονίων για τη δημιουργία του υπερπλεονάσματος του 3,5%, που είναι αυτονόητο ότι, είχαν καταστροφικό αντίκτυπο, εκτός των άλλων, και στην υλικοτεχνική και ανθρώπινη υποστήριξη της πυρασφάλειας. Και κατά δεύτερο λόγο, το συμπληρωματικό αίτιο, συνδέεται με την ενδημική αδυναμία των σημερινών κυβερνώντων για να αντιμετωπίσουν με ορθολογική οργάνωση και διοικητικά μέσα σοβαρά περιστατικά όπως αυτό των πυρκαγιών.

Ας μη γελιόμαστε. Ο κύριος υπεύθυνος της πρωτοφανούς τραγωδίας που στοίχισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές, είναι η πολιτική της ΕΕ που έχει επιβάλλει στη χώρα μας ανελέητη λιτότητα με τα ευρωμνημόνια, με συνέπεια την υποχρηματοδότηση των δομών πυρόσβεσης. Όχι μόνο νέα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν αγοράστηκαν, αλλά και τα παμπάλαια Canader που χρησιμοποιούνται έχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανταλλακτικά που κοστίζουν, με αποτέλεσμα πολλά απ΄αυτά να είναι καθηλωμένα στο έδαφος. Τα σύγχρονα μέσα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών με δορυφορικά πληροφοριακά συστήματα, που επίσης κοστίζουν, εγκαταλείφτηκαν, προφανώς γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για τη συντήρηση, ανανέωση και στελέχωσή τους. Το ίδιο αφορά και την άκρως αποτελεσματική ομάδα δικυκλιστών Θησέας ( αρχικά Ήφαιστος) που οργανώθηκε στα πρότυπα της ομάδας Δίας της Αστυνομίας, με 100 μοτοσυκλέτες δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών, που σαπίζουν στις αποθήκες.

Το τραγικό του θέματος είναι πως ακόμα και ύστερα από την πύρινη τραγωδία, το μόνο που ακούσαμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους ήταν κούφια λόγια συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Ούτε δεκάρα δεν έδωσαν για τους πυρόπληκτους και τις υποδομές πυρασφάλειας. Αρμόδιοι Ευρωπαίοι Επίτροποι ήρθαν, είδαν και απήλθαν γεμίζοντάς μας με…συμβουλές. Και το γελοίο του όλου θέματος. Δεσμεύτηκαν ότι θα ανακατανείμουν στους πυρόπληκτους κονδύλια που έχουν προγραμματιστεί να δοθούν στην Ελλάδα ! Αλλά τίποτα παραπάνω.

Όσον αφορά την ενδημική οργανωτική αδυναμία των «αριστερών» κυβερνώντων, αυτή είναι φυσικό επακόλουθο και ενδογενές χαρακτηριστικό μιας υπερκινητικής πολιτικής ομάδας που έχει αριστεύσει σε καταλήψεις σχολείων και κτιρίων, σε ανέξοδες διαμαρτυρίες,σε αγωνιστική γυμναστική στο γκρέμισμα και όχι στο χτίσιμο, στην κριτική και όχι στη δημιουργία. Και διαμαρτύρεται όταν υφίσταται η ίδια κριτική για τα εγκληματικά της σφάλματα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares