Σάββατο , 17 Αύγουστος 2019

Τηλεγράφημα-καταπέλτης από ΗΠΑ «στήνει» στον τοίχο τον Καραμανλή! Τί συνέβη…

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, είχε αποστείλει στο State Department ένα τηλεγράφημα, περιγράφοντας τι συνέβη στην πόλη, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η αμερικανική οπτική γωνία για τα τότε δραματικά γεγονότα, παρουσιάστηκε μέσα από διαρροές των τηλεγραφημάτων, από τον ιστότοπο WikiLeaks. Εκεί, οι αποκαλύψεις για την στάση ή μάλλον… αδράνεια του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είχαν προκαλέσει σάλο.

Μέσα από το εν λόγω τηλεγράφημα ο Αμερικανός πρέσβης προσπαθούσε να εξηγήσει τις πρωτοφανείς ταραχές στην Αθήνα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, παρουσιάζοντας παράλληλα, την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και τις προβλέψεις για το πολιτικό της μέλλον.

Όπως θα διαβάσετε στο τηλεγράφημα, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ επέκρινε τον τότε πρωθυπουργό για τη στάση του στα Δεκεμβριανά, κάνοντας λόγο για «απουσία Καραμανλή».

Αναφερόμενος στα αίτια των ταραχών σχολίασε αιχμηρά τα ελληνικά ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι κάλυψαν τα γεγονότα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου «ανεύθυνα και εμπρηστικά» ενώ αναφερόμενος σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτήριζε κόμματα «δεινοσαύρους».

Σημειώνεται ότι ορισμένοι χαρακτήρες του τηλεγραφήματος δεν εμφανίζονται κανονικά, λόγω προβλήματος που υπήρχε στην βάση δεδομένων:

“Σοκ στην Ελλάδα από το θάνατο του Γρηγορόπουλου”

Οι ταραχές που άρχισαν στην Ελλάδα μετά τον πυροβολισμό ενός εφήβου στις 6 Δεκεμβρίου προκάλεσαν σοκ και στους πιο κυνικούς Έλληνας, και είχαν ως αποτέλεσμα οικονομικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αναβρασμός που επικρατεί έχει προκαλέσει βαθιά πόλωση στην κοινωνία, με τη νεολαία, ανεξαρτήτως κοινωνικοί-οικονομικού προφίλ, να υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις διαδηλώσεις, και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου άνω των 30 ετών να καταδικάζει τη βία.

Αν και είναι δύσκολο να αποσαφηνίσουμε τα ακριβή αίτια των ταραχών, παράγοντες που συντελούν σε μεγάλο βαθμό στα τεκταινόμενα είναι οι εξής:

– Η αποπνικτική κατάσταση που προκάλεσαν μερικές εκατοντάδες υπέρ-ριζοσπαστικοποιημένων “αναρχικών”
– Η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης με τη διαφθορά και με τους πολιτικούς ηγέτες – Η απογοήτευση της νεολαίας, που βλέπει ότι έχει λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές
– Η ανεύθυνη και εμπρηστική κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ, που βάπτισαν τον πυροβολισμό (σ.σ: του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου) δολοφονία εν ψυχρώ
– Οι δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζουν χαμηλό ηθικό, έχουν εξασθενίσει από περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν μετά τη Χούντα, και δεν απολαύουν της λαϊκής εμπιστοσύνης
– Η λαϊκή συμπάθεια (και σε ορισμένες περιπτώσεις νοσταλγία) για τη ριζοσπαστική Αριστερά και για τις εκδηλώσεις αντίθεσης με βίαια μέσα

thecaller.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares