Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ! Προσέγγιση ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΡΩΣΙΑΣ! Η εμπλοκή Κίνας, Ινδίας…

Τρεις δεκαετίες κακών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Πακιστάν φαίνεται πως φτάνουν στο τέλος τους. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν εχθροί ωστόσο η αλλαγή γεωστρατηγικών ισορροπιών αλλάζει τα δεδομένα για Κρεμλίνο και Ισλαμαμπάτ.Τους τελευταίους μήνες ο ΥΠ.ΕΞ του Πακιστάν μαζί με συμβούλους εθνικής ασφάλειας και στρατηγούς έχουν επισκεφτεί τη Μόσχα για να διερευνήσουν μία πιθανή συμμαχία σε ζητήματα ασφαλείας και στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών κυρίως στο Αφγανιστάν.
Η θέληση αυτή του Ισλαμαμπάτ δηλώθηκε εκ νέου την Πρωτομαγιά που μας πέρασε. Φυσικά η αλλαγή αυτή δεν προέκυψε τυχαία. Φιλίες μεταξύ κρατών δεν υπάρχουν μόνο συμφέροντα και συμμαχίες.

Η αλλαγή προκύπτει από την επιδείνωση των σχέσεων Πακιστάν-ΗΠΑ, με αφορμή το Αφγανιστάν. Το Πακιστάν έχει σχέσεις με παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν (φανατικοί ισλαμιστές κι αυτοί), οι οποίες επιθυμούν να αποκτήσουν έλεγχο περιοχών εις βάρος των ταλιμπάν. Οι Αμερικανοί ναι μεν είναι κατά των Ταλιμπάν ωστόσο δεν επιθυμούν ο έλεγχος των περιοχών να πάει στο Πακιστάν. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι σχέσεις Ισλαμαμπάτ και Ουάσινγκτον βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.
Φυσικά το Πακιστάν δεν εγκαταλείπει τα συμφέροντά του και γι αυτό το λόγο εξετάζει τις προθέσεις της Μόσχας, για να λειτουργήσει ως αντίβαρο.
Βλέπετε για το Πακιστάν, το Αφγανιστάν είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά του. Μόνο με επιρροή πάνω στην Καμπούλ εξασφαλίζει το Ισλαμαμπάτ τα δυτικά του σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό στο παρελθόν οι ταλιμπάν έβρισκαν στήριξα στο Πακιστάν, το δεύτερο όμως δεν επιθυμεί να είναι ανεξέλεγκτοι.
Οι Αμερικανοί και λόγω των οικονομικών τους σχέσεων έχουν προσπαθήσει να προσεταιρισθούν την Κίνα, που είναι φίλη και σύμμαχος του Πακιστάν, εχθρός της Ινδίας. Θυμίζουμε πως Ινδία και Πακιστάν έχουν χείριστες σχέσεις. Η ανησυχία του Πακιστάν για την ενίσχυση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ κάνει απαραίτητη συνθήκη την προσέγγιση με τη Ρωσία.
Φαίνεται πως δημιουργούνται δύο άξονες. ΚΙΝΑ-ΗΠΑ και Πακιστάν-Ρωσία με την Ινδία να μην έχει ξεκάθαρη στάση ακόμα.

Shares