Τετάρτη , 28 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΤΕΛΟΣ! ΟΙ ΗΠΑ ΄ΠΟΥΛΗΣΑΝ’ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στα ΣΚΟΠΙΑ….

ΤΕΛΟΣ! ΟΙ ΗΠΑ ΄ΠΟΥΛΗΣΑΝ' ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στα ΣΚΟΠΙΑ....

Αβέβαιο είναι αν θα γίνει σήμερα η ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση και ουσιαστικά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κι αυτό. γιατί ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει από την Βουλή των Σκοπίων.

Μέχρι χθες αργά το βράδυ της Πέμπτης στα Σκόπια όλοι μέτραγαν και ξαναμέτραγαν τις ψήφους και τα… 80 κουκιά δεν έβγαιναν για τον Ζάεφ. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει 72 από τις 120 έδρες της Βουλής και απαιτούνται για τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία τα 2/3, δηλαδή 80 ψήφοι.

Οι βουλευτές του VMRO-DPNME δεν φαίνονται να μεταπείθονται.

Την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, αναμένεται στα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ προκειμένου να δώσει «χείρα βοηθείας» στον Ζόραν Ζάεφ και να αλλάξουν στάση οι βουλευτές που είναι αντίθετοι στην Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, ο Μάθιου Πάλμερ θα συναντηθεί με κυβερνητικούς και κομματικούς αξιωματούχους προκειμένου να υποστηρίξει την Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια!

Αν η συμφωνία δεν περάσει, ο Ζάεφ θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να αυξήσει και εκείνος και τα συνεργαζόμενα μαζί του αλβανικά κόμματα να αυξήσουν τις έδρες τους στη Βουλή, έτσι ώστε οι συνταγματικές αλλαγές να “περάσουν” με μια νέα βουλή.

Με τα μαθηματικά θεωρήματα που προέκυψαν από το δημοψήφισμα ο κυβερνητικός συνασπισμός ελπίζει σε αύξηση του ποσοστού του καθώς εκείνοι που ψήφισαν υπέρ του “ναι” στη συμφωνία ήταν περισσότεροι σε σχέση με εκείνους που στήριξαν το κυβερνών κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

newsit

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares