Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τα Σκόπια αποκτούν ΑΟΖ στον Θερμαϊκό; O K. BEΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΑ…

Για άλλη μία φορά το υπάρχον πολιτικό προσωπικό αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων.

Με απίστευτη βιασύνη, σύσσωμο το ελληνικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να κλείσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν πάνω στην εθνική μας κυριαρχία.

Εμείς, στην Ελληνική Λύση, και προσωπικά ως Έλληνας-Μακεδών, «ουρλιάζουμε» για τους τεράστιους κινδύνους που βλέπουμε να έρχονται. Φυσικά, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η ζέση των Αμερικανών δεν προέκυψε από το πουθενά.

Είναι δεδομένη θέληση των ΗΠΑ να ενταχθούν, πάση θυσία, τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Απώτερος σκοπός η ΑΟΖ. Ας εξηγήσουμε.

Επιδιώκουν τη διαπλάτυνση του Αξιού ποταμού, ώστε αυτός να ενωθεί με τον Θερμαϊκό Κόλπο για τη μεταφορά LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)! Ο ποταμός θα γίνει, τεχνητά, ένας στενός κόλπος. Ο Θερμαϊκός κόλπος μέσω του Αξιού ποταμού θα ενωθεί με τα λοιπά Βαλκάνια μέχρι τον Δούναβη, ώστε η μεταφορά LNG να γίνεται τάχιστα και, σχετικά, οικονομικά.

Σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται ένα καλό σχέδιο για την Ελλάδα καθώς, όπως ευαγγελίζονται όσοι το προωθούν, η Ελλάδα συνδέεται πραγματικά με την Ευρώπη και τον Βορρά. Ψάχνοντας κανείς το Δίκαιο της Θάλασσας βλέπει πως μία χώρα που έχει ως προέκτασή της έναν στενό κόλπο μπορεί να διεκδικήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Θα έχουμε αλλαγή χρήσης του ποταμού, με συνέπεια να γίνεται το ουτοπικό όνειρο της ΑΟΖ, ρεαλιστικό.

Χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο; Ήδη έχει γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να κηρύξει ΑΟΖ άμεσα, διαφορετικά κινδυνεύουμε να έχουμε συν-διαχειριστή στον Θερμαϊκό κόλπο τα Σκόπια. Αν δεν το κάνουμε, θα έχουμε διεκδίκηση με νομικό έρεισμα από τα Σκόπια.

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Με τη συγκέντρωση του LNG σε πλατφόρμα στο Αιγαίο θα υπάρχει εναλλακτική στο φυσικό αέριο της Ρωσίας. Όλα γίνονται για τα ενεργειακά. Όλα γίνονται για τα χρήματα.

Τώρα έρχεται η απορία.

Οι ξένοι έχουν συμφέροντα. Οι Έλληνες πολιτικοί τι συμφέρον έχουν; Ούτε ένας πρωθυπουργός, τώρα ή παλαιότερα, δεν προσπάθησε να προβλέψει τους κινδύνους; Έστω τώρα δεν μελετούν το ζήτημα;

H Ελληνική Λύση αρνείται να δεχτεί τον όρο «Μακεδονία». Η Μακεδονία είναι μία και φυσικά είναι ελληνική…

Άρθρο του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 13/1

Shares