Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Τα νησιά μας έχουν μετατραπεί σε σύγχρονες φυλακές! Εγκλωβισμένοι «πρόσφυγες» βουλιάζουν την Ελλάδα…

13.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Β. Αιγαίου, σύμφωνα με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Καταθέτοντας στοιχεία στη Βουλή, η κα Καλογήρου, μιλώντας ως φορέας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το άσυλο, περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στα ελληνική νησιά: «Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σήμερα βρίσκονται 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας που δεν ξεπερνούν σε χωρητικότητα τις 5.500. Μόνο τις τελευταίες 25 μέρες έχουν έρθει στο σύνολό τους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 2.536 μετανάστες και πρόσφυγες, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 610.

Η Λέσβος έχει 8.095 μετανάστες και πρόσφυγες. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 3.050. Πέρυσι ήταν 6.500 φέτος 13.000 συνολικά σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου».

Αναφορικά με το προσωπικό στην υπηρεσία ασύλου, η κα Καλογήρου επισήμανε ότι είναι ελάχιστο και δεν επαρκεί για τις ανάγκες: «Στη Λέσβο σήμερα υπηρετούν 45 άνθρωποι συνολικά στην υπηρεσία ασύλου. Από αυτούς αμιγώς εξετάζουν αιτήσεις ασύλου οι 18. Από αυτούς τους 18, οι συμβάσεις των 9 λήγουν στις επόμενες έξι μέρες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυνατότητα να εξετάσουν 12 αιτήσεις ανά μέρα. Σήμερα στη Λέσβο ήρθαν 137 άτομα. Άρα χρειάζονται δύο εβδομάδες για να εξεταστούν μόνο οι αιτήσεις αυτών που ήρθαν σήμερα. Οι αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν είναι χιλιάδες. Το επίσημο στοιχείο είναι ότι το 2018 κατά το πρώτο τρίμηνο έχουν κατατεθεί στη Λέσβο μόνο 4.400 αιτήσεις ασύλου».

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελοπουλος δεν σταματά να κρούει των κώδωνα του κινδύνου: «Με τεράστιο κόπο στεκόμαστε όρθιοι. Η αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Η αστυνομία μας λέει δεν έχουμε δυνάμεις, δεν έχουμε κόσμο, δεν έχουμε βάρδιες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αναμονή.
Δεν μπορεί η κατάσταση να προχωρήσει έτσι, υπάρχει μία προφανής πραγματικότητα. Το νομοσχέδιο για να λειτουργήσει προϋποθέτει την οργάνωση της πολιτείας, τη λήξη των τεχνικών δυσκολιών. Τα ασυνόδευτα παιδιά στη Σάμο είναι 58 αυτή τη στιγμή πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα γιατί τα νησιά δεν μπορούν να προσφέρουν πια υπηρεσίες».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares