Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τα “ΕΧΩΣΑΝ” στον Κοντονή οι Δικηγορικοί Σύλλογοι…


Την έντονη αντίδραση της συντονιστικής επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προκάλεσε η επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, κατά του προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρη Βερβεσού με αφορμή την παραίτηση του πρόεδρου του ΣτΕ.
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή σημειώνει:

Το ύφος της ανακοίνωσης του Υπουργού Δικαιοσύνης δεν προσιδιάζει σε ύφος λόγου δημόσιου λειτουργού ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό από το δικηγορικό σώμα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου. Η επίθεση κατά του Προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας υπερβαίνει τα εσκαμμένα, θίγει το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και συνιστά ανεπίτρεπτη θεσμική εκτροπή.

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των δικηγόρων αποτελεί θεμέλιο λίθο για κάθε κράτος δικαίου. Προϋποθέτει και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Το δικηγορικό σώμα, διαχρονικά και αταλάντευτα, αγωνίζεται στην κατεύθυνση αυτή. Αποτελεί υποχρέωση και του αρμόδιου Υπουργείου να συνδράμει αποφασιστικά στο σκοπό αυτό. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει πράξει ούτε τα στοιχειώδη.

Η ίδρυση Δικαστηρίων πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο για την διαμόρφωση των συνθηκών ορθής και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης, σε πλήρη συνεργασία με τους συλλειτουργούς της. Δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογική εξαγγελία και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Αυτονόητη προϋπόθεση, η προηγούμενη επίλυση των προβλημάτων και ελλείψεων των ήδη λειτουργούντων Δικαστηρίων, ιδίως σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προϋποθέσεις όμως που δεν συντρέχουν σήμερα με κύρια ευθύνη του Υπουργείου.

Η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του δικηγόρου και του θεσμικού ρόλου των εκπροσώπων του αποτελεί υποχρέωση όλων. Το επιτάσσει ο νόμος, το οφείλει η πολιτεία, το εγγυάται η ενότητα και η ιστορία μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το δικηγορικό σώμα δέχεται επίθεση εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας. Έχουμε συνηθίσει. Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση.»

Η συντονιστική επιτροπή συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα 21 Μαΐου (17:00), προκειμένου να λάβει περαιτέρω αποφάσεις και να καθορίσει τη δράση της επί του θέματος αυτού.

Για το ίδιο θέμα ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος υπενθυμίζει: «Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), που αριθμεί το 55% περίπου των δικηγόρων όλης της Ελλάδας, έχει θεσμική υποχρέωση να διατυπώνει δημόσιο λόγο για όλα τα ζητήματα που άπτονται της ορθής λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, με νωπή εντολή Πρόεδρος του ΔΣΑ, με αφορμή την πρωτοφανή παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νίκου Σακελλαρίου, υπενθύμισε -μεταξύ άλλων- την αυτονόητη, για ένα κράτος Δικαίου, υποχρέωση του Υπουργού Δικαιοσύνης να απέχει από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς ο κ. Σταύρος Κοντονής, Υπουργός Δικαιοσύνης, αντί νηφάλιας, ισορροπημένης και τεκμηριωμένης απάντησης, κατέφυγε σε αχαλίνωτη προσωπική επίθεση σε βάρος του Προέδρου μας, που δεν συνηχεί με το σημερινό πολιτικό του αξίωμα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πλέον απευθύνεται στον πρώτο επιστημονικό Σύλλογο της Ελλάδας και στο Δικαστικό Σώμα και όχι στις ομάδες της Άνω Ραχούλας και της Κάτω Ποταμιάς.

Οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, είμασθε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Προέδρου μας για Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, γιατί μόνο όταν υπάρχει προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών, έχει αντίκρυσμα η επιστημονική επάρκεια και η εργατικότητα του δικηγόρου στον αγώνα του για την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη. Σε καθεστώς μη ανεξάρτητης Δικαιοσύνης οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη τους δικηγόρους αλλά τους μεσάζοντες.»
parapolitika.gr

Shares