Σάββατο , 31 Οκτωβρίου 2020

ΤΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

ΤΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

ΤΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟΥ
Γράφει ο ΣΠΙΝΟΣ Κωνσταντίνος
Τα δεκατρία χρόνια από 1929 έως 1931 είναι τα πιο συνταρακτικά για την Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό έληξε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, υπεγράφη η Συνθήκη των Σεβρών, άρχισε η Μικρασιατική εκστρατεία που κατέληξε στην Μικρασιατική Καταστροφή…

έχασε τις εκλογές του 1920 ο Ελευθέριος Βενιζέλος που αυτοεξορίστηκε, άλλαξαν τρεις βασιλείς στο Θρόνο, εκρήγνυται το πρώτο Στρατιωτικό Κίνημα Πλαστήρα – Γονατά που εκτέλεσε τους Έξη, δολοφονήθηκε ο Ίων Δραγούμης, καταργήθηκε η Βασιλευομένη Δημοκρατία, πραγματοποιήθηκε η Δικτατορία του Πάγκαλου, επανήλθε με σαρωτική εκλογή το 1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και ξεσπά το παγκόσμιο οικονομικό κραχ.

Να τον χαίρονται οι αριστεροί οι ποταμίσιοι και οι νεοδημοκράτες που τώρα τελευταία συναγελάζονται μαζί του. Ο λόγος για τον βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανό που λίγο πολύ με μια σοκαριστική δήλωση τι μας είπε ο αθεόφοβος από το βήμα της βουλής: «Η Επανάσταση του ’21 που λένε για την εθνική Ανεξαρτησία και ταράζομαι, είναι ένα παραμύθι που λέμε στον κόσμο. Μια άλλη τρόικα έφτιαξε στο παρελθόν αυτό το κράτος. Η επανάσταση του ’21 συνετρίβη. Ως το 1827 η χώρα ήταν κολυμπηθροξυλα. Και ήρθε η τρόικα του Ναβαρίνου για δικά της συμφέροντα και έφτιαξε αυτό το κρατίδιο».

Με λίγα λόγια αδιάβαστος, αμόρφωτος, άσχετος, προσόντα ότι αρμόζοντα στον βουλευτή του Ελληνικού κοινοβουλίου. Απλώς να του θυμίσω τα λόγια του Μεγάλου Κολοκοτρώνη: «Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια … και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα».

Μία- μία οι σοβαρές χώρες της Ευρώπης κλείνουν τα σύνορά τους στους λαθρομετανάστες. Ακόμα και η ανεκτική Δανία απέστειλε φωνή διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ τονίζοντας ότι δεν χωράνε άλλοι στην χώρα και ενημέρωσε ότι θα πάψει να δέχεται άλλους λαθρομετανάστες μέσω ρου προγράμματος του ΟΗΕ. «Εξακολουθούμε να είμαστε σε κατάσταση στην οποία προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τους πολλούς πρόσφυγες που έφτασαν τα τελευταία χρόνια» επισημαίνει η Υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Ίνγκερ Στόϊμπεργκ. Η Δανία είπαμε είναι σοβαρό κράτος, από το 2017 ισχύει νέα μεταναστευτική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών που θα γίνεται δεκτός από το πρόγραμμα του ΟΗΕ, εναπόκειται στη δικαιοδοσία της Υπουργού Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης.

Εκατόν πενήντα χρόνια πέρασα από τότε που ο μέγας φιλέλληνας και λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού Ερρίκος Σλήμαν με τις πολύκροτες ανακαλύψεις του έβγαλε την Τροία και τον τρωικό πόλεμο από την αχλή του μύθου και της φαντασίας και τον έφερε στον κόσμο της πραγματικότητας. Και κάτι άγνωστο αλλά αξιοσημείωτο που διηγήθηκε ο πασίγνωστος και αξιαγάπητος ηθοποιός μας Άγγελος Αντωνόπουλος στην ΕΡΤ-1, σε ειδική εκπομπή αφιέρωμα που του έκανε. Ένας από τους 120 εργάτες των ανασκαφών στις Μυκήνες ονομαζόταν Αντωνόπουλος, απέκτησε ένα κοριτσάκι. Ζήτησε από τον Σλήμαν να γίνει ο νονός του κοριτσιού. Ο Σλήμαν αποδέχτηκε το αίτημα του εργάτη, βάπτισε το κοριτσάκι και του έδωσε το όνομα ΜΥΚΗΝΑ. Η μικρή ΜΥΚΗΝΑ είναι η μητέρα του Άγγελου Αντωνόπουλου.

Άκρως αποκαλυπτικός ο Γενικός Γραμματέας του Ε.S.M. Καλίν Ανέβ Γιένσεν σε συνέντευξή του που έδωσε σε Ολλανδικό ραδιόφωνο την 7η Αυγούστου 2018. Μιλώντας για την κρίση στην Ελλάδα και για τον τότε υπουργό Γιάνη (με ένα ν ) Βαρουφάκη μεταξύ των άλλων είπε και τα εξής: «Στο εξάμηνο που ήταν υπουργός (σ.σ ο Βαρουφάκης) τάχθηκε εναντίον των μεταρρυθμίσεων και αναζωπύρωσε την ελληνική κρίση πάλι», και πρόσθεσε ότι: «Δεν έφερε καλό στον ελληνικό λαό. Η πολιτική του έχει κοστίσει πολλά λεφτά και η Ελλάδα δυστυχώς είχε γυρίσει χρόνια πίσω. Πραγματικά πήγαινε στην σωστή κατεύθυνση το 2014 και προετοιμαζόμασταν για καθαρή έξοδο για την Ελλάδα, έτσι ώστε να έβγαινε από το πρόγραμμα στήριξης χωρίς δάνεια».

Κατά 1.000.000 δολάρια έγινε πλουσιότερη η Ελληνίδα δασκάλα Άντρια Ζαφειράκου αφού κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου, ύστερα από σκληρό συναγωνισμό με 30.000 υποψηφίους. Το βραβείο απένειμε ο Εμίρης του Ντουμπάι και ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Λούις Χάμιλτον. Αποδεχόμενη το βραβείο, η Άντρια Ζαφειράκου δήλωσε: «Είναι μια κοινότητα όπου δυστυχώς πολλοί μαθητές μας ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Έχουν δύσκολη ζωή. Το καταπληκτικό είναι πως όσα προβλήματα κι αν έχουν στο σπίτι, οτιδήποτε κι αν τους λείπει από τη ζωή τους ή τους πονάει, το σχολείο μας τους ανήκει. Αν το σχολείο μας μπορούσε να ανοίξει στις 6 το πρωί, τότε σίγουρα θα υπήρχε μια ουρά παιδιών να περιμένουν απ’ έξω από τις 5. Είναι φαινόμενο». Η Άντρια διδάσκει καλλιτεχνικά σε σχολείο Άλμπερτον στο Μπρεντ του Λονδίνου όπου ζουν πολλοί μετανάστες από εκατόν τριάντα διαφορετικές ενότητες.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares