Τετάρτη , 30 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ταινία επιστημονικής φαντασίας το νέο προεκλογικό σποτ του Ερντογάν! Ύμνος στην προπαγάνδα… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ταινία επιστημονικής φαντασίας το νέο προεκλογικό σποτ του Ερντογάν! Ύμνος στην προπαγάνδα… (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι κάλπες στην Τουρκία ανοίγουν την Κυριακή και οι το ΑΚΡ όσο και ο ίδιος ο Ερντογάν βρίσκονται στην κορύφωσης της προεκλογικής εκστρατείας ρίχνοντας στη μάχη τα πιο δυνατά τους όπλα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το άκρως προπαγανδιστικό τελευταίο προεκλογικό βίντεο του επιτελείου του Ερντογάν τα οποία βρίθει από ιστορικές αναφορές σε ένδοξες ιστορικές περιόδους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Βασικά πρόσωπα ο Μωάμεθ ο Πορθητής και ο Κεμάλ με τους οποίους προσπαθεί να συνδεθεί μέσα από το βίντεο ο Ερντογάν και να παρουσιάσει εαυτόν ως έναν ιδιότυπο συνεχιστή τους και ως την τρίτη τρίτη μεγάλη προσωπικότητα της χώρας.

Αφηγητής της ιστορίας της Τουρκίας σε αυτό το βίντεο που τα ειδικά εφέ συνιστούν συστατικό στοιχείο, είναι φυσικά ο ίδιος ο Ερντογάν.

Βασικός πρωταγωνιστής στο βίντεο και το μυθικό πτηνό Φοίνικα το οποίο είναι πανταχού παρόν και φαίνεται να είναι αυτό που δίνει δύναμη- με έναν προφανώς μεταφυσικό τρόπο- και στις τρεις προσωπικότητες να πράξουν όσα πρέπει για να καταστήσουν την Τουρκία ισχυρή και κυρίαρχη.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν φτάνουμε στην εποχή του Ερντογάν κυριαρχούν οι εικόνες μια υπερσύγχρονης Τουρκίας -αγνώριστης θα έλεγε κανείς ενώ το βίντεο κλείνει φυσικά με την εικόνα του Ερντογάν που μοιάζει να είναι δεμένος – και πάλι με έναν μεταφυσικό τρόπο- με τον Φοίνικα.

Σημειώνεται πως ο Φοίνικας σύμφωνα με τον Ηρόδοτο όταν έφτανε στο τέλος της ζωής του έπαιρνε φωτιά και στη συνέχεια αναγεννιόταν από τη στάχτη του. Αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο που αφομοιώνει τη δύναμη του ανθρώπου να αναγεννιέται από τις δυσκολίες του και να γίνεται ακόμα πιο δυνατός. Στην Τουρκία αποκαλείται «σμαραγδένιος φοίνικας» και ο μύθος έγινε γνωστός στους Οθωμανούς από τους Πέρσες.

Στην σύγροχη ελληνική ιστορία ο Φοίνικας είχε χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974).

huffingtonpost.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares