Σάββατο , 19 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Τέσσερα σενάρια για τα Σκόπια…

Τέσσερα σενάρια για τα Σκόπια...

Τέσσερα σενάρια για τα Σκόπια…

Ίδρυμα στρατηγικού πολιτισμού
Leonid Savin- Πολιτικός Επιστήμονας Διεθνιστής
Θα αρθούν τα εμπόδια για τη συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου;

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη μετονομασία των Σκοπιων σε “Βόρεια Μακεδονία” από τους δύο πρωθυπουργούς στις 16 Ιουνίου, άρχισαν μαζικές διαμαρτυρίες στα Σκόπια. Στις 17 Ιουνίου, όταν ένας μεγάλος αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου, που ενέκρινε την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, η δύναμη εφαρμόστηκε εναντίον τους. Η αστυνομία, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αλβανικής καταγωγής, κτύπησε τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τους εφήβους. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικά μέσα εναντίον των διαδηλωτών συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων. Μετά από αυτό, ένα κύμα συλλήψεων σάρωσε τη χώρα.

Παρά τις καθημερινές διαδηλώσεις στο κέντρο των Σκοπίων, στις 20 Ιουνίου το Κοινοβούλιο της χώρας επικύρωσε τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Μεταφέρθηκε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για την υπογραφή του προέδρου Gheorghe Ιβάνοφ, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά να υπογράψει αυτό το έγγραφο. Στις 20 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ έλαβε επτά ημέρες για να υπογράψει.

Εάν η συμφωνία παραμείνει ανυπόγραφη, θα προκαλέσει μια νέα πολιτική κρίση, η οποία θα οδηγήσει στην επανεκλογή του Κοινοβουλίου και στην αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων. Η Δύση δεν χρειάζεται τέτοια εξέλιξη.

Τα Σκόπια έχουν τώρα τέσσερα πιθανά σενάρια για την ανάπτυξη των γεγονότων. Τρία από αυτά, καταρχήν, στοχεύουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Το πρώτο σενάριο αφορά την μομφή του Προέδρου της χώρας Gheorghe Ιβάνοφ. Αυτό απαιτεί τα δύο τρίτα των ψήφων των βουλευτών του Κοινοβουλίου, ή 81 ψήφους. Αυτή τη στιγμή, οι υποστηρικτές της μετονομασίας της Δημοκρατίας σε “Βόρεια Μακεδονία”, που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συνολικά είναι 69 ψήφοι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αρκετούς βουλευτές από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατάφεραν ήδη να τους δωροδοκήσουν. Αυτό το αντιπολιτευόμενο κόμμα, το οποίο μέχρι πρόσφατα κυβερνούσε εδώ και πολλά χρόνια, είναι σχεδόν αδρανές και συμφωνεί σιωπηρά να αλλάξει το όνομα της χώρας. Επιπλέον, οι απόπειρες δυσφήμισης των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία, ιδίως του κόμματος “Μόνο Μακεδονία”, των οποίων οι εκπρόσωποι συμμετέχουν ανοικτά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έχουν παρατηρηθεί από την πλευρά του VMRO-DPMNE. Δεδομένης της σκοπιμότητας VMRO-DPMNE, είναι πιθανό ότι μια ντουζίνα βουλευτές μπορούν να πειστούν μέσω δωροδοκίας ή μέσω εκβιασμού να ψηφίσουν υπέρ της μομφής.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Πρόεδρος μπορεί να αποσύρει την εξουσία του λόγω της πίεσης που ασκείται σε αυτόν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι νωρίτερα δολοφονήθηκε ο πρώτος Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, και ο δεύτερος Πρόεδρος Μπόρις Τραϊκόφσκι σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα (αρνήθηκε να εγκρίνει τη διαίρεση της χώρας για να ευχαριστήσει τους Αλβανούς), η ανησυχία στη χώρα για την μοίρα του Gheorghe Ιβάνοβ είναι αρκετά λογική.

Εάν η μομφή ή η εκούσια παραίτηση πρόκειται να πραγματοποιηθούν, οι εκλογές θα διεξαχθούν για έναν νέο Πρόεδρο που είναι πιθανό να υπογράψει την άθλια συμφωνία (ένα είδος εισαγωγής στο ΝΑΤΟ). Θα ακολουθηθεί από μια αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων, και το δημοψήφισμα δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο. Η πρόσφατα δηλωθείσα “Βόρεια Μακεδονία” θα γίνει μια Ομοσπονδία, και στη συνέχεια η διάσπαση της για την εθνοθρησκευτική αρχή είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εμφάνιση της μεγάλης Αλβανίας στα Βαλκάνια.

Το δεύτερο σενάριο υποδηλώνει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας, Μάθιου Νίμιτς (Αμερικανός δικηγόρος ο οποίος υπηρέτησε ως βοηθός του Αμερικανού Προέδρου Lyndon Johnson), μπορεί να υποβάλει συμφωνία για να αλλάξει το όνομα της Χώρας στον ΟΗΕ με ψηφοφορία. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε το νέο ψήφισμα να καταργήσει τα προηγούμενα ψηφίσματα 817 και 845. Ο Νίμιτς συντονίζει άμεσα τις ενέργειες με τον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια Dzhesom Bailey, και δίνει οδηγίες στον Υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ. Αυτό το σενάριο δεν είναι ακόμη σε λειτουργία, αλλά είναι θεωρητικά δυνατό.

Στο τρίτο σενάριο, η κρίση στα Σκόπια μπορεί να καθυστερήσει. Αυτό θα οδηγήσει επίσης στην επανεκλογή του Κοινοβουλίου και στην πιθανή αλλαγή της εσωτερικής ισορροπίας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ξεκινήσει το “σχέδιο Β”, σύμφωνα με το οποίο οι Αλβανικές ένοπλες ομάδες θα αρχίσουν να αιχμαλωτίζουν τα εδάφη στα οποία διεκδικούν, με την προοπτική επανάληψης του σεναρίου του Κοσσυφοπεδίου στα Σκόπια. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα εισαχθούν υπό το πρόσχημα της διασφάλισης ασφάλειας στη χώρα. Τεχνικά, δεν είναι δύσκολο, καθώς τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, και εάν είναι απαραίτητο πρόσθετες δυνάμεις μπορούν να μεταφερθούν από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Ενόψει του γεγονότος ότι και τα δύο αυτά κράτη έχουν ιστορικές διαφορές με την τα Σκόπια, θα ανταποκριθούν άμεσα στο κάλεσμα της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών για “διαίρεση” των Σκοπίων.

Το τέταρτο σενάριο προέρχεται από τη δυνατότητα άλλων εξελίξεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία Τσίπρας-Ζάεφ δεν θα υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Οι δημόσιες διαμαρτυρίες με την ενεργό βοήθεια της διασποράς των Σκοπίων μπορούν να αποκτήσουν δύναμη. Τα κράτη που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της χώρας, τα οποία είναι κυρίως η γειτονική Σερβία και η Ρωσική Ομοσπονδία, μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα στη διεθνή σκηνή. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς έχει ήδη δηλώσει επισήμως ότι η Σερβία δεν υποστηρίζει συμφωνία με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων. Περαιτέρω πολιτικές διαβουλεύσεις με τις πατριωτικές δυνάμεις και τη διεθνή νομική υποστήριξη μπορούν να εμποδίσουν τη δυνατότητα περαιτέρω χειραγώγησης της Δύσης για το μέλλον αυτής της Δημοκρατίας.

Κατά την εκτέλεση οποιωνδήποτε από τα πρώτα τρία σενάρια εναντίον της σκοπιανής πατριωτικής αντιπολίτευσης, θα γίνει καταστολή. Η “Βόρεια Μακεδονία” θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα περιβάλλει τη Σερβία με ένα πυκνό δαχτυλίδι και θα την κάνει το επόμενο θύμα της. και η πιθανή εκκαθάριση των Σκοπίων- μέρος της θα πάρει η Αλβανία, τα δύο ακόμη μέρη – η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Τα Σκόπια θα παύσουν να υπάρχουν ως θέμα διεθνούς δικαίου.

Η Δύση ενεργεί πολύ γρήγορα, και αυτή η βιασύνη συνδέεται με την πρόθεση να αρθεί η αντίδραση από την Ελλάδα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου, εξαλείφοντας τα τυπικά εμπόδια στην εισδοχή των Σκοπίων στη Συμμαχία.

https://www.fondsk.ru

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares