Πέμπτη , 21 Φεβρουάριος 2019
Τελευταία Νέα

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Νέα δέσμευση των Συμμάχων…

Την «ακλόνητη» δέσμευση τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες διακήρυξαν οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, οι εταίροι εξέδωσαν ανακοινωθέν στο οποίο σημειώνουν:

«Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας».

Η παραπάνω πρόταση είναι σαφής απάντηση στις επικρίσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ δαπανούν πολύ λίγα στον τομέα της άμυνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με tweet του, ζήτησε την Τετάρτη τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν αμέσως τις αμυντικές τους δαπάνες για να πετύχουν τον 10ετή στόχο, πριν από την καθορισμένη προθεσμία της συμμαχίας.

Μάλιστα, στη διάρκεια του προγεύματος που είχε με τον Στόλτενμπεργκ ότι είναι «πολύ ανάρμοστο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα.

«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της από αυτή», τόνισε. «Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της (…) Δεν είναι λογικό», πρόσθεσε.

Με tweet του υπογράμμισε ότι «5 από τις 29 χώρες έχουν εκπληρώσει τη δέσμευσή τους. Οι ΗΠΑ πληρώνουν για την προστασία της Ευρώπης και στη συνέχεια χάνουν δισεκατομμύρια για στο εμπόριο. Πρέπει να πληρώσουν 2% του ΑΕΠ ΑΜΕΣΩΣ και όχι το 2015».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares
loading...