Πέμπτη , 26 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Συνεργάτης του Ερντογάν ρίχνει τη «βόμβα»: Ο Οτσαλάν θα εκτελεστεί…

Συνεργάτης του Ερντογάν ρίχνει τη «βόμβα»: Ο Οτσαλάν θα εκτελεστεί…

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης της ένοπλης μαχητικής ομάδας του Κουρδιστικού Εργατικού Κόμματος (PKK), θα εκτελεστεί εάν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράψει νόμο για την αποκατάσταση της θανατικής ποινής.

Αυτό δεν είναι μία αυθαίρετη εκτίμηση. Το ανέφερε ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος της Μεγάλης Ενότητας της Τουρκίας (ΒΒΡ).

Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα συμφωνήσει να αποκαταστήσει τη θανατική ποινή, την οποία η Τουρκία κατάργησε το 2004, αν το κοινοβούλιο ψήφιζε ένα τέτοιο νόμο. Η κίνηση αυτή θα σταματήσει φυσικά τη δεκαετή προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, σκοτώθηκαν στις μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ, από τότε που η ομάδα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν πήρε τα όπλα το 1984.

«Συνεχίζει η σύνδεση του Οτσαλάν με μια τρομοκρατική οργάνωση; Συνεχίζει. Είναι ακόμα ο ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης; Είναι. Δίνει ακόμα εντολές; Δίνει. Ως εκ τούτου, εάν δικαστεί ως υπεύθυνος αυτών των πράξεων, θα του απαγγελθεί η θανατική ποινή και θα εκτελεστεί», δήλωσε ο ηγέτης του ΒΒΡ, Μουσταφά Ντεστιτζί.

Το BBP έχει μόνο μία έδρα στο κοινοβούλιο των 600 εδρών, αλλά οι απόψεις του βρίσκουν αποδέκτες πολλούς μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος, των Γκρίζων Λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ακόμα και του αντίπαλου Καλού Κόμματος, της Μεράλ Ακσενέρ.

Ο Ντεστιτζί πρότεινε στο παρελθόν την αποκατάσταση της θανατικής ποινής για αδικήματα όπως δολοφονίες, προδοσία και σεξουαλικά αδικήματα εναντίον παιδιών. Πρότεινε επίσης να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο το εκλογικό σώμα θα μπορούσε να αποφασίσει για το θέμα.

protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares