Πέμπτη , 13 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Αιγύπτιος πρέσβης ΕΞΥΜΝΕΙ την Ελλάδα! Να τα βλέπουν οι πολιτικοί μας… (ΒΙΝΤΕΟ)


Είναι πραγματικά συγκινητικό να συνειδητοποιεί κανείς την τόσο μεγάλη αγάπη ενός Αιγύπτιου Πρέσβη για την Ελλάδα…

Ο εκπρόσωπος της φίλης και αδελφής Χώρας του Νείλου στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, ο κ. Μοχάμεντ Φαρίντ Μονίμπ μίλησε πραγματικά σαν ένας Έλληνας, και μάλιστα στα ελληνικά, στην εκδήλωση που με αγάπη διοργάνωσε στην Αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα για τον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και την πανέμορφη Αλεξάνδρεια.

«Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

πρώτα από όλα, σας καλωσορίζω στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ελλάδα».

Έτσι, μιλώντας σε πολύ καλά ελληνικά, ο Αιγύπτιος Πρέσβης ξεκίνησε το λόγο του προς τους διαπρεπείς προσκεκλημένους του, από τον διπλωματικό κόσμο και κυρίως από τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό της Αθήνας, στο υπέροχο νεοκλασσικό κτίριο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, απέναντι από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πριν συνεχίσουμε το αναλυτικό ρεπορτάζ, μπορείτε να δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

«Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα», είπε στη συνέχεια, «που σας έχω όλους εδώ σε αυτή τη συγκινητική εκδήλωση, αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη».

Για να προσθέσει αμέσως μετά, χρησιμοποιώντας πλέον την αγγλική γλώσσα – όπως μπορείτε να ακούσετε στο χαρακτηριστικό βίντεο – το πόσο έχουν αγγίξει την καρδιά του, τα λόγια που άκουσε από έναν Αιγυπτιώτη Έλληνα ότι «όταν περπατάει στην Αλεξάνδρεια, αισθάνεται ότι κάθε πέτρα της πόλης μιλάει στην καρδιά του…»

«Ποτέ δεν το ξέχασα αυτό. Με άγγιξε πραγματικά η φράση του», είπε ο αγαπητός Αιγύπτιος Πρέσβης. Για να προσθέσει: «Και από εκείνη τη στιγμή που άκουσα αυτό, αισθάνθηκα εγώ και η οικογένειά μου ότι είμαστε σπίτι μας!…

Και από εκείνη τη στιγμή, άρχισα να καταλαβαίνω το πώς η Αίγυπτος βρίσκεται στην καρδιά των Ελλήνων, όπως η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά μου…»

Λόγια πραγματικά που αγγίζουν την ψυχή κάθε Αιγυπτιώτη, κάθε Έλληνα…

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
ΤΗΣ «ΑΛ ΑΧΡΑΜ»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Να σημειωθεί ότι με τίτλο «Η Αιγυπτιώτικη παροικία της Ελλάδας παρακολούθησε μία μουσική εκδήλωση για τον διάσημο Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη», και η μεγάλης κυκλοφορίας αραβόφωνη εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της, κάνει αναφορά σήμερα στη σημαντική αυτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Η εφημερίδα αναφέρει τη δυναμική παρουσία τόσο των Ελλήνων Αιγυπτιωτών που βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα, όσο και σε πολλούς Αιγυπτίους που διαμένουν στην Αθήνα και προσήλθαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή, μία εκδήλωση που στήριξε με όλες του τις δυνάμεις ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Μοχάμεντ Φαρίντ Μονίμπ.

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Μονίμπ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λόγο του για τις βαθιές σχέσεις που ενώνουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο, διαμέσου των εκατοντάδων χιλιάδων Αιγυπτιωτών των οποίων η καταγωγή έλκεται από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

Τέλος, η εφημερίδα, αφού αναφέρει ότι ο Κώστας Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1863 και πέθανε το 1933, τονίζει ότι το μουσικό κουαρτέτο που απέδωσε μελωδίες στηριγμένες σε έργα του μεγάλου ποιητή, ερμήνευσε μία μελωδία αφιερωμένη στην Αλεξάνδρεια, εκφράζοντας τη νοσταλγία που νιώθουν για τον τόπο όπου οι περισσότεροι από τους Αιγυπτιώτες γεννήθηκαν.

pyramisnews.gr

Shares