Τετάρτη , 6 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ- ΦΩΤΙΑ! Όσο η Ελλάδα δίνει «χέρι βοηθείας», τόσο η Αλβανία γίνεται πιο επιθετική;

Η εκτέλεση του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις αλβανικές αρχές έχει κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό, ψάξαμε και βρήκαμε στοιχεία για τις διμερείς σχέσεις και όπως «μαρτυρά» ο τίτλος, φαίνεται πως κάθε φορά που η Ελλάδα βοηθάει τη γείτονα χώρα, τόσο αυξάνονται οι επιθετικές ενέργειες της Αλβανίας.

Σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον άρθρο της ηπειρώτικης εφημερίδας «Πρωινός Λόγος», «Τα ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα σε γειτνιάζουσες περιοχές και περιφέρειες να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας και να αναλάβουν δράσεις προς αμοιβαίο όφελος. […]Κοινή συνισταμένη είναι η ολόθερμη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς και ειδικά για τα ‘καθ΄ ημάς’, της Ηπείρου, προς τις Αλβανικές αρχές και υπηρεσίες ώστε να αξιοποιήσουν και αυτές προς όφελος των κατοίκων τους τα διασυνοριακά προγράμματα (Interreg)».

Σας παραθέτουμε τα στοιχεία που δημοσιεύει το ρεπορτάζ του «Πρωινού Λόγου»:

«Η Ελλάδα από την κατάρρευση των συνόρων, το 1990 μέχρι και σήμερα προσφέρει ανελλιπώς βοήθεια, είτε σε χρήματα, είτε σε εξοπλισμό στην Αλβανία, με τελευταία πράξη την προχθεσινή παράδοση δύο πυροσβεστικών οχημάτων στους Δήμους της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά δεν παύει να αποτελούν τμήμα της χώρας.
Έχει ενισχύσει στο παρελθόν πολλές φορές την Αλβανική Αστυνομία, για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, αλλά κάθε άλλο παρά βελτίωση στον τομέα αυτό διαπιστώνεται από τους τόνους χασίς που διακινούνται προς την Ελλάδα. Έχει προσφέρει άπειρες φορές τεχνογνωσία σε διάφορα θέματα– πρόσφατα και για τη λειτουργία της Βουλής- για να μη επεκταθούμε και με τα δεκάδες δις που εισέρρευσαν στην Αλβανία από τους Αλβανούς εργαζόμενους στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, όσο η Ελλάδα απλώνει «χέρι βοήθειας», τόσο η Αλβανία – είτε με Ράμα, είτε με Μπερίσα- γίνεται πιο επιθετική, πιο απαιτητική: Καλλιεργεί συστηματικά τον αλυτρωτισμό, ονειρεύεται και μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές τον εθνικισμό και την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, «κλείνει τα μάτια» στην εγκληματικότητα και τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών προς την Ελλάδα. Τελευταία άρχισε να κάνει και τα ίδια «κόλπα» και στους Ευρωπαίους: Ενώ επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ήδη ωφελείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως αυτό που σήμερα αρχίζει στο Αργυρόκαστρο, όταν ήρθε η ώρα να «βάλει πλάτη» στο προσφυγικό, να φιλοξενήσει δηλαδή έναν ορισμένο αριθμό, την περασμένη εβδομάδα ο Αλβανός πρωθυπουργός το ξέκοψε στους εκπροσώπους της Ε.Ε. Κι όμως πριν 1-2 χρόνια, όταν επρόκειτο να κάμψει τις αντιρρήσεις τους για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που του ζητούσαν, άφηνε ανοικτό το θέμα δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας, υποδεικνύοντας μάλιστα και παλιά στρατόπεδα, όπως έγραφαν τότε τα ΜΜΕ. Παρά το γεγονός ότι η προϊστορία είναι «πλούσια» από πράξεις και γεγονότα που αποδεικνύουν τη διαχρονική κοροϊδία και αναξιοπιστία των Αλβανικών κυβερνήσεων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν φαίνεται να έχει διδαχθεί τίποτε και να είναι έτοιμη να υπογράψει μια ετεροβαρή για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία, παραβιάζοντας τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις».

Όπως αναφέρεται παραπάνω, ενώ η Αλβανία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρ’όλα αυτά επωφελείται χρηματικά, με κονδύλια που έχουν συμπληρωθεί οικονομικά και από την Ελλάδα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το prevezachamber.gr, το χρονικό διάστηµα 2001-2008, η Αλβανία επωφελήθηκε χρηµατοδοτικής βοήθειας από την ΕΕ, µέσω του προγράµµατος CARDS, ύψους 330 εκ.

Στα παραπάνω στοιχεία έρχεται να προστεθεί και ο τομέας των επενδύσεων, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των επενδυτριών χωρών στην Αλβανία, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα που αφορά στα στοιχεία άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Αλβανία – που ενώ δεν ανήκει μέχρι στιγμής στην ΕΕ έχει οφέλη και δέχεται βοήθεια σε μεγάλες κρίσεις από την Ελλάδα- είναι το μεγαλύτερο «εργοστάσιο» ναρκωτικών στην Ευρώπη…

ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ! Αυτή είναι η Αλβανία…

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Αλβανία στη χρήση ΗΡΩΙΝΗΣ…

Επιπλέον, την ίδια ώρα που η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους πρόσφυγες, η γείτονα χώρα έχει ασκήσει βέτο και αρνείται να φιλοξενήσει ορισμένο αριθμό.

Συμπερασματικά, από τα παραπάνω φαίνεται πως η Αλβανία εκμεταλλεύεται συστηματικά την Ελλάδα, ενώ η ίδια σε στιγμές δικής μας ανάγκης, γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares