Πέμπτη , 21 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΣΤΑ ‘ΧΝΑΡΙΑ’ του ΤΣΙΠΡΑ ο νέος Πρωθυπουργός της Ισπανίας… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, μετά την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι και την ανατροπή του συντηρητικού επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η τηλεόραση, ο Σάντσεθ, ένας 46χρονος οικονομολόγος χωρίς εμπειρία στην εξουσία, ορκίστηκε ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’ στο Ανάκτορο Θαρθουέλα, στα βορειοδυτικά προάστια της Μαδρίτης.

Τα Ισπανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός δίνει “πολιτικό όρκο”, χωρίς να ορκιστεί στη Βίβλο ή σε Σταυρό. Το 2014 άλλαξε ο σχετικός κανονισμός παρέχοντας αυτό το δικαίωμα.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη πρωτιά για την πρωθυπουργία Σάντσεθ καθώς ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, ενώ ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ιστορία της Ισπανίας το κόμμα του οποίου δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Επίσης είναι ο πρώτος ο πρώτος ισπανός πολιτικός που απομακρύνει πρωθυπουργό μέσω της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο επικεφαλής του PSOE δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής του, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες ημέρες μόλις δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα ονόματα των νέων υπουργών.

Αφού ηγήθηκε του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε δύο μεγάλες ήττες το 2015 και το 2016, ο Σάντσεθ κατάφερε χθες να ανατρέψει τον Μαριάνο Ραχόι, έναν 63χρονο βετεράνο της πολιτικής, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2011.

Πλέον ο Σάντσεθ θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει με τους 84 βουλευτές που διαθέτει, αφού συγκέντρωσε μία ετερόκλητη πλειοψηφία, από τους Podemos έως τους Καταλανούς αυτονομιστές και τους Βάσκους εθνικιστές.
Περισσότερα: E-Daily.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares