Κυριακή , 1 Οκτωβρίου 2023
Τελευταία Νέα

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ SPREAD, ΑΥΞΗΣΗ του ΧΡΕΟΥΣ κι ο ΤΣΙΠΡΑΣ μας ΧΡΕΩΝΕΙ κι άλλο…

Κοντεύει το 1 τρις να φτάσει το χρέος των Ελλήνων. Ένας οικονομικός εφιάλτης για τα νοικοκυριά.

350 δις το δημόσιο χρέος, άλλα 200 δις σχεδόν χρωστούν οι πολίτες στο κράτος, 120 δις τα δάνεια των πολιτών στις τράπεζες και όπως είναι λογικό μέσα σε δύο μέρες η απόδοση του 7ετούς ομολόγου έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
Το χειρότερο είναι πως αυτή τη στιγμή, ο Τσίπρας βγάζει τους Έλληνες στις αγορές για να αποδείξει τι; Ότι έχουμε καλή οικονομία;
Δεν πάμε καλά.

 

Στο μεταξύ ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας επιμένει στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται και ότι έχει επιλεγεί η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια.
Ο Γ.Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι «η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελές για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού», αλλά και για την εξασφάλισης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εμμένοντας στη θέση του, παρά τις έντονες αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη όταν πρωτοδιατύπωσε την άποψη αυτή.
Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι θετικές τονίζει ο κ. Στουρνάρας σπεύδοντας να προσθέσει, «υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστούν ομαλά και εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος».
Τώρα μπορεί ο κος Στουρνάρας να παίζει ένα δικό του παιγνίδι. Κανείς δεν ξέρει. Είναι δεδομένο όμως πως και η ελληνική οικονομία δεν είναι για να βγει στις αγορές.
Τόσο απλό, τόσο ξεκάθαρο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares