Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2022

Στα ΑΚΡΑ (ξανά) οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ! Πεκίνο: “Τα πλοία σας ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ σοβαρά την ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ μας”…

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον προκάλεσε η πλεύση δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Paracel, στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας σε ιδιαίτερα οργισμένο ύφος αντίδρασε λέγοντας ότι η κίνηση «παραβιάζει σοβαρά» την κυριαρχία της Κίνας. Επίσης, τα κινεζικά πλοία και αεροπλάνα προειδοποίησαν τα αμερικανικά πλοία να φύγουν.

Το Πεκίνο έκανε λόγο για προκλητική κίνηση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υπέπεσε σε σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας.

Τι αναφέρει δήλωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας αναφέρει ότι κινεζικά πλοία και αεροσκάφη προειδοποίησαν τα αμερικανικά πλοία να εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς είχαν εισέλθει στα χωρικά τους ύδατα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η κίνηση «παραβιάζει την κινεζική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει σοβαρά την κινεζική κυριαρχία και βλάπτει τη στρατηγικά αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στους στρατούς των δύο χωρών», τονίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας την αποφασιστικότητα των κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων να υπερασπιστούν την κυριαρχία της χώρας.

Ο Τραμπ προσπαθεί να άρει τους περιορισμούς που θέλει το Πεκίνο

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο καταστροφέας πυραύλων Higgins και ένα πολεμικό πλοίο -πλοηγός πυραύλων έφθασαν σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τα νησιά Paracel, μια σειρά νησίδων και υφάλων για τις οποίες η Κίνα έχει σοβαρές εδαφικές διαμάχες με γειτονικές χώρες.

Η επιχείρηση ήταν η τελευταία προσπάθεια της διακυβέρνησης Τραμπ να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες του Πεκίνου για περιορισμό της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα.

Την ίδια ώρα, το περιστατικό έγινε λίγες ημέρες μετά την ακύρωση της συνόδου κορυφής Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν, για την οποία η Κίνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares