Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Σοκ στη Γερμανία! Η ακροδεξιά ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ…

Νέα δραματική πτώση του SPD, που βλέπει πλέον ακόμη και την πλάτη του ξενοφοβικού AfD, καταγράφει μια νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία.


Στη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της Bild το 16% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα ψήφιζαν το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα έναντι 15,5% που προτιμούν τους Σοσιαλδημοκράτες. Το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της Γερμανίας διολισθαίνει σταθερά στις σφυγμομετρήσεις μετά το καταστροφικό 20,5% του περασμένου Σεπτεμβρίου, το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Η δημοσκόπηση έρχεται να προσθέσει νέους πονοκεφάλους στο SPD, καθώς αρχίζει σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού. Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την δημοσκοπική κατρακύλα στην απόφαση της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών να επιδιώξουν νέα κυβερνητική συνεργασία με την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς πολλά μέλη του και ιδιαίτερα η νεολαία του κόμματος αντιδρούν έντονα υποστηρίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να παραμείνει στην αντιπολίτευση για να ανασυνταχθεί.

Ο Μάρτιν Σουλτς, που οδήγησε το SPD στη χειρότερη επίδοσή του σε ομοσπονδιακές εκλογές από το 1945, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ηγεσία του κι οι Σοσιαλδημοκράτες ελπίζουν να πάρουν τα πάνω τους με την αλλαγή ηγεσίας και την ανάληψη των ηνίων από την Αντρέα Νάλες, όπως αναμένεται, στο επόμενο συνέδριο στις 22 Απριλίου.

Στην ίδια δημοσκόπηση του INSA οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ενισχύονται κατά δύο μονάδες στο 32%, οι Πράσινοι παραμένουν στο 13%, το Αριστερό Die Linke υποχωρεί στο 11%, όπως και οι Φιλελεύθεροι στο 9%.

iefimerida.gr

Shares