Σάββατο , 19 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

«Σκοτώνει» την κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών! Η ‘γραβάτα πνίγει’ τον ΤΣΙΠΡΑ!Μόνο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ μπορεί…

«Σκοτώνει» την κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών! Η 'γραβάτα πνίγει' τον ΤΣΙΠΡΑ!Μόνο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ μπορεί...

Σε δημοσκοπική καταβύθιση οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς όλες οι μετρήσεις (ακόμη και στα φιλοκυβερνητικά μέσα) δείχνουν ότι ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ – Στις 14,1 μονάδες η διαφορά μετά τη γραβάτα

Ούτε οι αξιωματούχοι του κυβερνητικού χώρου που στις αρχές του χρόνου ερμήνευαν την ανεξήγητη σπουδή για «κλείσιμο» του Σκοπιανού με εικασίες για αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού δεν πρέπει να περίμεναν τις καταλυτικές επιδράσεις που μπορεί να είχε η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία.

Όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, ακόμη και αυτές που βλέπουν το φως σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, που υπεγράφη δόξη και τιμή στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, λειτουργεί ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που προέβλεπαν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Μετά τις πρόσφατες μετρήσεις της Marc για το «Θέμα» και της Pulse για τον «Σκάι», ήρθαν οι νεότερες έρευνες της Alco για το «Kontra» και της “Metron Analysis» για «Τα Νέα» για να επιβεβαιώσουν την πορεία κατάρρευσης στην οποία βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αλλά και να επικυρώσουν το διευρυνόμενο άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Νέας Δημοκρατίας που κινείται πλέον σταθερά σε επίπεδα κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι «η συμφωνία για το Μακεδονικό μπορεί να αποτελέσει το τσουνάμι συμπαρασύρει τα πάντα μαζί του». Και στηρίζουν τις επισημάνσεις τους αυτές στο γεγονός ότι σε όλη την ελληνική επικράτεια η πλειονότητα των πολιτών αποδοκιμάζει τη συμφωνία των Πρεσπών σε ποσοστά που ξεπερνούν το 60%, ενώ ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες στέλνουν προς την κυβέρνηση ηχηρό μήνυμα αντίθεσης.

Στις 14,1 μονάδες η διαφορά μετά τη γραβάτα

Οι Έλληνες, οι οποίοι πιέστηκαν αφάνταστα από τους δανειστές τα τελευταία χρόνια και –εκόντες, άκοντες- υπέμειναν μεγάλες οικονομικές θυσίες, δείχνουν πλέον να μην ανέχονται άλλες εθνικές ταπεινώσεις, λένε όσοι μελετούν τις έρευνες. Γι΄ αυτό η κοινή γνώμη δεν περιορίζεται να απορρίψει με συντριπτικό τρόπο τη συμφωνία, αλλά έχει έντονη τάση να τιμωρήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Οι απώλειες για τους κυβερνώντες είναι σημαντικές και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τη συμφωνία για το χρέος ούτε από τις φιέστες με τις γραβάτες.
Στη μία μετά την άλλη, η Νέα Δημοκρατία επανέρχεται σε όλες τις έρευνες στα υψηλότερα ποσοστά της από την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Metron Analysis εκτιμά ότι η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 36,7%, ποσοστό με το οποίο διευρύνει την ψαλίδα στις 14,1 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 22,6 %. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της διαφορά ανοίγει κατά 1,1%, πρωτίστως λόγω των απωλειών που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέρχεται στα χαμηλότερα ποσοστά της άνοιξης του 2017.

Τέλος η ανοχή

Με την ταυτόχρονη εξαϋλωση των ΑΝΕΛ οι κυβερνητικές απώλειες είναι σαφώς μεγαλύτερες. Λόγω του Σκοπιανού, μάλιστα, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν ευνοείται από το πολωτικό κλίμα στο οποίο επίσης επένδυε, καθώς στη φάση αυτή κερδισμένοι, εκτός από τη ΝΔ, φαίνεται να είναι μικρότεροι σχηματισμοί ή κόμματα που κινητοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το Σκοπιανό που κάνει τα ποσοστά των κυβερνώντων να κινούνται προς το ναδίρ. Είναι, επισημαίνουν αναλυτές, και η οικονομία που παραμένει το μεγάλο βαρίδι για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και, παρά τους πανηγυρισμούς του Ζαππείου, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 57% των ερωτηθέντων στη ίδια δημοσκόπηση αξιολογεί αρνητικά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, έναντι του 25% που την είδε θετικά.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν και ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο των τελευταίων δημοσκοπήσεων που αφορά τα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία στην κοινωνία δημιουργείται πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Αυτό, υπογραμμίζουν, καθιστά σαφές ότι οι πολίτες αποζητούν την πολιτική αλλαγή και δεν δίνουν πλέον καμία πίστωση χρόνου στη σημερινή κυβέρνηση.

Σχόλιο: Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το 2,8% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ το οποίο δείχνει την μεγάλη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ.  

«Σκοτώνει» την κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών! Η 'γραβάτα πνίγει' τον ΤΣΙΠΡΑ!Μόνο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ μπορεί...

Κείμενο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σχόλιο VoiceNews

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares