Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Θεσσαλία! Η κακοκαιρία τη σαρώνει… (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αίτημα για να κηρυχτεί όλη η Θεσσαλία- που δοκιμάζεται την τελευταία εβδομάδα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα – σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατέθεσε σήμερα το πρωί στον αρμόδιο Γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός που βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Αθήνα είχε συνάντηση και με τον Γ.Γ. ΠΔΕ και ΕΣΠΑ κ. Κορκολή, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα άμεσης δημοπράτησης των έργων υποδομής που έχουν καταστραφεί, από πλημμύρες, κατολισθήσεις και καθιζήσεις σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα στο Πήλιο, τα παράλια της Λάρισας και την πεδιάδα των Τρικάλων.

Μετά τις έντονες βροχές έχουμε χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά, στο Βλαχογιάνι, τη Βερδικούσα, τη Σπηλιά, τα ορεινά των Τρικάλων , την Αργιθέα, τα Άγραφα και τη Λίμνη Πλαστήρα.

Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη αυτή τη στιγμή σε δύο μέτωπα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, στα πεδινά των Τρικάλων, όπου έχουμε πρωτοφανείς πλημμύρες και στο Ανατολικό Πήλιο, όπου πλέον χείμαρροι έχουν αποκόψει δρόμους και η επικοινωνία γίνεται και με τη χρήση στρατιωτικών οχημάτων που επιστρατεύτηκαν. Ο δρόμος από Ζαγορά προς Πουρί έχει αποκοπεί, από κατολισθήσεις και χειμάρρους και όλο το οδικό δίκτυο στο ανατολικό και Νότιο Πήλιο, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα χωριά αν είναι αποκλεισμένα.

Στα πεδινά των Τρικάλων έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα πλέον και σε οικισμούς, αλλά και σε Λάρισα και Καρδίτσα, έχουν έντονα προβλήματα. Στην πεδιάδα της Καρδίτσας, πάντως έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα, χάρη στα αντιπλημμυρικά έργα, στο Μέγα, στον Καλέντζη, το Σοφαδίτη, τον Ιταλικό κ.α.

Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων διαβρώθηκαν τα χώματα στους πρόποδες του Κόζιακα και σημειώνονται κατολισθήσεις. Το μεσημέρι της Δευτέρας δόθηκε η διαταγή να εκκενωθούν τα τρία πρώτα σπίτια του χωριού Πιαλεία, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τις ζωές των κατοίκων.

Στο σημείο βρίσκεται δύναμη της Πυροσβεστικής, μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Πύλης, καθώς και ιδιώτες.

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά στους Παξούς

Τη θάλασσα στο κατώφλι του σπιτιού τους είδαν οι κάτοικοι της Λάκκας Παξών, μετά τη δυνατή νεροποντή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που αύξησαν επικίνδυνα τη στάθμη της θάλασσας. Το λιμάνι και τα μικρά πέτρινα σοκάκια της Λάκκας “παραδόθηκαν” στο ορμητικό θαλασσινό νερό, που κατάφερε να ξεπεράσει το προστατευτικό τοιχίο του λιμανιού.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, “το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω και των ανοιχτών αγωγών ομβρίων υδάτων, ενώ δεν καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα”.

Την ίδια ώρα, προβλήματα σημειώθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία και στην Κέρκυρα, κυρίως σε οδικά δίκτυα, από πτώσεις δέντρων και κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν για πολλές ώρες αρκετές περιοχές του νησιού.

Οι θυελλώδεις άνεμοι κράτησαν το πρωί “δεμένα” τα πλοία ανοιχτού τύπου, ενώ από το μεσημέρι διεξάγονται κανονικά όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία ανοιχτού και κλειστού τύπου.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο και στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο “Ιωάννης Καποδίστριας”.

real.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares