Παρασκευή , 25 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Σε «αμόκ» ο Ερντογάν! Θέμα χρόνου η αποχώρηση από το NATO…

Σε «αμόκ» ο Ερντογάν! Θέμα χρόνου η αποχώρηση από το NATO…

Η τακτική της προσέγγιση κυρίως «καρότο», αλλά πού και πού και λίγο «μαστίγιο» που έχει πλέον υιοθετήσει η Ουάσιγκτον έναντι ενός «αδέσποτου κανονιού» στο διεθνές γεωπολιτικό γίγνεσθαι, όπως είναι ο Ερντογάν, δεν φαίνεται να φέρνει το οποιοδήποτε όφελος…

σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές οι οποίοι μίλησαν στο τουρκικό παρακλάδι του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, οι οποίοι συμπλήρωσαν πως η Τουρκία έχει πλέον μια συνεπή και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και γεωπολιτική στρατηγική, υπονοώντας μεταξύ άλλων, ότι η απόσυρση της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ είναι απλώς θέμα χρόνου.

Σχολιάζοντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων την απόκτηση από την Άγκυρα των μαχητικών F-35 της Lockheed Martin, ένας εκ των Τούρκων αναλυτών ανέφερε πως η Τουρκία φοβάται το Ισραήλ, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Στις 29 Ιουνίου, η ιστοσελίδα Breaking Defense ανέφερε ότι μετά την τελετή πρόβας των τουρκικών F-35 στις 21 Ιουνίου, το ισραηλινό αμυντικό ίδρυμα είχε εκφράσει βαθιά ανησυχία για αυτήν την εξέλιξη. Μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε ΜΜΕ ότι «η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ μόνο στα χαρτιά», καθώς συνεργάζεται με χώρες «που εργάζονται ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ».

«Πρόσφατα, η Τουρκία επιδεικνύει μια αποφασιστική και σταθερή θέση στην εξωτερική της πολιτική, που βασίζεται στην προτεραιότητα των εθνικών συμφερόντων της», δήλωσε ο Unver στο τουρκικό Sputnik. «Η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στις ΗΠΑ και στις δυτικές χώρες. Βλέπουμε ότι υπέβαλαν την Τουρκία σε έντονη κριτική, ενώ από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει τον ρόλο ενός «ασυμβίβαστου εκφραστή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ» στην περιοχή».

Ο αναλυτής τόνισε ότι η Τουρκία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αεροσκαφών F-35. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Τουρκία σχεδίαζε να αγοράσει 100 αεροσκάφη τύπου stealth μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο αναλυτής ασφαλείας δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα κάνει ένα βήμα προς την κατάργηση της αμερικανικής-τουρκικής συνεργασίας, ανεξάρτητα από τις απειλές του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν στρατιωτικές βάσεις στους Incirlik και Kurecik», τονίζει ο Unver. «Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν μια τέτοια ανόητη στάση. Στο παρελθόν είχαν ήδη υποστεί το εμπάργκο που επέβαλαν στην Άγκυρα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο [μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974]».

Το ΝΑΤΟ θεωρεί την Τουρκία ως «Δυνητικό Στόχο»
Από την πλευρά του, ο Ντογκού Περιντσέκ, αρχηγός του κόμματος Vatan και πρώην προεδρικός υποψήφιος, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί μέλος του ΝΑΤΟ «με την αληθινή έννοια της λέξης».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Περιντσέκ, η Διατλαντική Συμμαχία θεωρεί την Τουρκία ως έναν πιθανό «στόχο»: «Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος διενεργούν τακτικά ασκήσεις που απευθύνονται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, προσθέτοντας «Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία δεν είναι στην πραγματικότητα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά θεωρείται από τη συμμαχία ως αντίπαλος».

Ο Περιντσέκ πιστεύει ότι η αποχώρηση της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ είναι απλώς θέμα χρόνου. Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στη Συρία, η Ουάσινγκτον έστειλε σχεδόν «πέντε χιλιάδες φορτηγά» φορτωμένα με όπλα στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως θυγατρική του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) της Τουρκίας.

«Πιστεύω ότι οι απειλές κατά της Τουρκίας που εκδίδει το ΝΑΤΟ, θα αποτελέσουν ένα σήμα αφύπνισης για τη χώρα μας και θα την προτρέψουν να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσει τη δική μας ασφάλεια», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό, η σύμβαση για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 έθεσε τα θεμέλια για την απόσυρση της Τουρκίας από τα πρότυπα του ΝΑΤΟ όσον αφορά τον οπλισμό και τον στρατιωτικό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, «η Τουρκία έχει αρχίσει να αξιολογεί εκ νέου την έννοια της απειλής, των συμμαχικών σχέσεων, γυρίζοντας σταδιακά την πλάτη της στην Αμερική», επεσήμανε ο Περιντσέκ. «Είναι πολύ σημαντικό: Η απόφαση να αγοράσουμε το S-400 είναι ένας σαφής δείκτης ότι η Τουρκία ακολουθεί μια νέα αμυντική στρατηγική. Η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ είναι τελικά αναπόφευκτη».

Πηγή: Σίγμα

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares