Πέμπτη , 29 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

«Σαπίζει» η ελληνική οικονομία από το εμπάργκο στη Ρωσία! Στοιχεία ΣΟΚ…

«Σαπίζει» η ελληνική οικονομία από το εμπάργκο στη Ρωσία! Στοιχεία ΣΟΚ…

Συνολικά σε 30 δις ευρώ ανέρχεται το κόστος που προκύπτει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την επιβολή κυρώσεων της Κομισιόν στη Ρωσία από το 2014, που είχαν ως αποτέλεσμα το ρώσικο εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη ζημιά την έχουν υποστεί οι παραγωγοί φρούτων και κυρίως οι ροδακινοπαραγωγοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελλήνων εξαγωγέων οπωροκηπευτικών, συνολικά αυτά τα χρόνια η ζημιά για τα φρούτα και τα λαχανικά της χώρας μας ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν το εμπάργκο, η Ελλάδα εξήγαγε κατά μέσο όρο 42.000 τόνους ροδάκινα στη Ρωσία, με τη μέση τιμή του παραγωγού να κυμαινόταν στο 1 ευρώ το κιλό. Από το 2014 και μετά, παραγωγοί έχασαν γύρω στα 168 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εθελοτυφλεί και απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, για χορήγηση κοινοτικής στρεμματικής αποζημίωσης στην καλλιέργεια ροδάκινου, που επλήγη από τη ρωσική απαγόρευση στις εξαγωγές στη Ρωσία, παρά τις υποσχέσεις -τόσο των Ευρωπαίων τόσο και της ελληνικής κυβέρνησης.

Από το 2014 μέχρι τώρα, οι υπουργοί Γεωργίας χρησιμοποιούσαν την ίδια «καραμέλα» για να καθησυχάζουν τους παραγωγούς, ωστόσο, οκτώ χρόνια μετά η κατάσταση παραμένει η ίδια και η ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία και γεωργία, είναι ανεπανόρθωτη.

(πληροφορίες από aigialeia24.gr)

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares