Δευτέρα , 26 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ στον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ μεταξύ ΗΠΑ κι Ε.Ε….

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ στον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ μεταξύ ΗΠΑ κι Ε.Ε....

Μετά από πιέσεις και… θρίλερ, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να…

… εξαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την αναστολή μέχρι την 1η Μαΐου της επιβολής επιπρόσθετων δασμών, που τίθεται σήμερα (23.03.2018) σε ισχύ στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, για πολλούς σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται έως την 1η Μαΐου 2018», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Από τους πρόσθετους δασμούς απαλλάσσονται οι χώρες μέλη της ΕΕ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.

«Καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει σημαντική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τραμπ: Ψάχνουμε… εναλλακτικές
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τις χώρες αυτές «πάνω σε εναλλακτικά ικανοποιητικά μέσα για να αντιμετωπισθεί η απειλή της εξασθένησης της εθνικής ασφάλειας που δημιουργείται από την εισαγωγή χάλυβα» και οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσινγκτον θα εξαιρεθούν προς το παρόν από τους φόρους στις εισαγωγές χάλυβα, αναφέρεται στη δήλωση του Τραμπ.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος για θέματα διεθνούς εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε δηλώσει νωρίτερα στη Γερουσία πως η αναστολή των δασμών εγκρίθηκε από τον Τραμπ.

«Η ιδέα του προέδρου είναι πως, βάσει ενός ορισμένου αριθμού κριτηρίων, ορισμένες χώρες θα αποφύγουν αυτούς τους δασμούς», δήλωσε ο Λάιτχαϊζερ ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στις αρχές Μαρτίου την επιβολή των δασμών αυτών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες εταίρων των ΗΠΑ και φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares